Đerdap na UNESCO listi geoparkova

30/07/2020 12:04

Đerdap na UNESCO listi geoparkova

Gvozdena kapija Dunava, neverovatna klisura čuda prirode, Dunava, sad je svrstana i u jedan od 15 priznatih geoparkova sveta.

Ovaj prelepi geopark obuhvata veliko Đerdapsko jezero, kao i živopisnu dolinu reke Dunav, manja jezera i vodopade, rečice, reke, potoke, rezervat je nekih od zaštićenih vrsta životinja i biljaka i krasi je i dubok fenomen ljudske istorije u oličiju tvrđave i isklesanih prilika u ogromnom kamenu.

Geopark Đerdap obuhvata područje od 1330 kilometara kvadratnih izuzetnih lokaliteta i fenomena geološkog karaktera.

Odlukom izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), od 10 Juna ove godine, područije Đerdapa je upisano na listu UNESCO Global Geoparks i proglašeno je prvim geoparkom na područiju Srbije, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Izvršni savet UNESC-a je na poslednjem zasedanju i potvrdio odluku svrštavanja geoparka Đerdap u jedan od 15 svetskih geoparkova.

„Proglašenje područija Đerdapske klisure i njenog zaleđa – delova planinskih masiva Kučaj i Miroč, za prvo područije u Srbiji koje je upisano na listu UNESCO Globalna mreža geoparkova, rezultat je višegodišnjeg rada i angažovanja državnih organa i stručnjaka“ ocenjuje se u saopštenju medija.

Još sredinom 2014. godine Ministarstvo zaštite životne sredine  je pokrenulo inicijativu za uspostavljanje geoparkova u Srbiji svesno naših prirodnih bogatstava i podstaknuto naučnim činjenicama koje su naučni timovi decenijama prinosili sa terena i laboratorija.

Povodom toga formiran je Radni tim za uspostavljanje geoparka Đerdap krajem 2015. godine. Ovaj tim je u skladu sa Operativnim uputstvom UNESCO Global Gepark Network uradio Aplikacioni dosije, koji je preko nacionalne komisije za sardnju sa UNESCO dostavljen Sekreterijatu UNESCO Global Geoparks.

Geopark Đerdap uspostavljen je na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije,JP „Nacionalni park Đerdap“ i opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, kojim je predviđeno da JP „NP Đerdap“ bude nosilac aktivnosti geoparka.

Foto: geohikingdjerdap.rs

30/07/2020 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments