100 dana do Olimpijade u Tokiju

14/04/2021 14:57

100 dana do Olimpijade u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju počinju za tačno 100 dana, a najbolji sportsiti sveta nadmetaće se u glavnom gradu Japana od 23. jula do 8. avgusta.

– Na Olimpijskim igrama u Tokiju slavićemo solidarnost celokupnog čovečanstva. Ceo svet se susreo sa neočekivanom krizom i pandemijom i organizacioni komitet “Tokio 2020” odlučan je u tome da ovog leta svim ljudima pruži nadu u to da nas uskoro očekuje svetlo na kraju tunela – saopšteno je iz Organizacionog komiteta igara u Tokiju.

Iako pandemija ne jenjava, Japanci su se pripremili, te će tako sportisti učesnici OI u Tokiju, koji obole od lakših simptoma koronavirusa, biti izolovani u hotelu. Naime, plan je da se jedan hotel koristi isključivo u te svrhe. Japanska novinska agencija Kjodo prenela je ranije i da organizatori pokušavaju da obezbede 300 soba u hotelu u blizini, a sobe će koristiti sportisti ili ostali članovi ekipa koji ne moraju da budu hospitalizovani. Sve ovo predstavlja još jednu meru u pokušajima da se održi Olimpijada.

Ali, ni sto dana do OI nije se promenio stav Japanaca. Tačnije, održavanju takmičenja protivi se 80 odsto stanovništva Japana. Situacija sa koronavirusom u toj zemlji, kao ni u ostatku sveta, nije stabilna i komplikuje se u Osaki i Tokiju.

Prema očekivanjima, na OI i Paraolimpijskim igrama trebalo bi da učestvuje oko 15.000 sportista iz više od 200 zemalja, kao i desetine hiljada sudija, zvaničnika, zaposlenih u administraciji, emitera i medija. Ono što je drugačije u odnosu na ranije, je to što Igrama neće prisustvovati navijači iz inostranstva, ali još nije poznato ni da li će domaći uživo gledati takmičenje.

Srbija na OI

Olimpijski tim Srbije trenutno broji 65 članova, a poslednja koja je izborila olimpijsku normu jeste veslačica Jovana Arsić. Prema podacima, sa osam osvojenih medalja na OI u Riju, ovdašnji sportisti ostvarili su najbolji rezultat na Igrama od osamostaljenja države. Tada je Srbija osvojila dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane medalje, a što je najbolji je rezultat od Igara u Seulu 1988. godine i nastupa pod zastavom SFR Jugoslavije.

Ovaj uspeh bio je bolji i od postignutog na Igarama u Londonu 2012. godine. Tada je Andrija Zlatić osvojio bronzu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara, dok je Ivana Anđušić Maksimović bila druga u disciplini malokalibarska puška trostav 50 metara. Tekvondistkinja Milica Mandić uspela je da osvoji najsjajnije odličije u kategoriji preko 67 kilograma. Te godine su vaterpolisti osvojili bronzanu medalju.

Reprezentacija Srbije je u Pekingu 2008. osvojila tri medalje – srebro i dve bronze. Plivač Milorad Čavić osvojio je srebrnu medalju. Teniser Novak Đoković osvojio je bronzu, kao i vaterpolo reprezentacija. Na prvom učešću na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokhlomu, domaći olimpijci nisu uspeli da osvoje medalju.

pročitajte još i : Šta predstavlja četvrta medalja?

Zanimljivosti

Olimpijski plamen pali se u grčkoj Olimpiji i to sunčevom svetlošću uz pomoć konkavnog ogledala. On se zatim nosi na olimpijskoj baklji preko svih kontinenata, do grada u kojem će se održavati olimpijske igre. Prvi put je plamen na otvaranju nekih OI upaljen na Letnjim olimpijskim igrama 1928., a način štafetnog prenošenja plamena bakljom datira od Letnjih olimpijskih igara 1936. godine.

* Tradicija obilazaka svih pet kontinenata je započeta 2004. godine.

* Tamnoputi atletičari nisu osvojili nijedan maraton do 1960. godine, kada je Abebe Bikila, Etiopljanin, pobedio u maratonu i to bosonog!

* Nijedan belac nije istrčao 100 metara s rezultatom ispod 10 sekundi, a najbliži tome bio je Poljak Marjan Voronin (100 metara za tačno 10 sekundi) i to pre 40 godina.

* Zlatne medalje nisu napravljene od čistog zlata i to već 100 godina. Tokom OI 1912. godine pobednici su poslednji put dobili čisto zlato, a od tada se dodeljuju srebrne medalje sa pozlatom. Na OI u Atini 1896. osvajač prvog mesta dobijao je srebrnu medalju i maslinovu grančicu, drugoplasirani bronzanu medalju, dok su na Igrama 1900. godine u Francuskoj, pobednici dobijali slike. Francuzi su verovali da one vrede više od medalje.

* Kina je prvu medalju osvojila tek 1984. godine, a to je bio Xu Haifengu koji je osvojio zlato u gađanju pištoljem na 50 metara.

* Olimpijske igre koje su trajale čak 187 dana održane su u Londonu 1908. Počele su u aprilu, a završile u oktobru.

* Olimpijski plamen prvi put je upaljen na Igrama u Amsterdamu 1928. Godine, a to je uradio službenik lokalne električne centrale.

 

 

14/04/2021 14:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments