Oprez: Ovo ne stavljajte na Facebook

11/09/2015 12:51

Oprez: Ovo ne stavljajte na Facebook

Kako bi bili što sigurniji i kako bi vaš nalog na Facebook-u bio što zaštićeniji, potrebno je ipak da održite određen nivo privatnosti.

Deljenje informacija o sebi na društvenim mrežama može biti zaista opasno. Krađa identiteta je sve unosniji posao za sajber kriminalce, zato im nemojte olakšavati posao.

Kako bi izbegli potencijalne opasnosti koji vam se mogu desiti na internetu, dovoljno je da ove informacija ne delite na svom Facebook profilu:

Datum rođenja

Ukoliko vam je datum rođenja upisan na profilu – svi će biti obavešteni o tome i stići će vam veliki broj čestitki, što je lepo. Ali datum rođenja spada u jednu od tri-četiri najvažnije lične informacije.

Ako baš “ne možete” a da ne napišete svoj datum rođenja na Facebook profilu, onda barem izostavite godinu. Na taj način informacija o vašem datumu rođenja nije potpuna i samim tim manje korisna.

Satus veze

Iako se možda ponosni na svoju vezu i želite da svi znaju o tome ili ste nedavno izašli iz veze pa želite time da se “pohvalite” – ipak razmislite koliko je to pametno. Deljenje ovakih informacija može da vas uvuče u nepotrebne opasne situacije.

Ukoliko napišete da ste slobodni, a postoji neko (za koga ne znate) ko je ludo zaljubljen u vas – ova objava će značiti zeleno svetlo za uhođenje. Takođe, nepoznati ljudi bi mogli, putem zajedničkih prijatelja, da vas uznemiravaju samo zato što su videli koliko ste otvoreni o svom ljubavnom životu.

Trenutna lokacija

Iako je veoma popularna opcija na facebook-u koja omogućava korisnicima da taguju lokaciju na kojoj se nalaze – ipak nije baš najbezbednija.

Tagovanjem lokacije na kojoj se trenutno nalaze, korisnici svojim prijateljima pokazuju gde se u tom trenutku nalaze. Problem je što ova informacija može biti zloupotrebljena od strane onih koji jedva čekaju da vide da ste na moru, na plaži, daleko od kuće i slično, što im daje mogućnost da vas na primer opljačkaju.

Ukoliko baš želite da pokažete gde ste bili na odmoru – to možete uraditi i kada dođete kući, tako što ćete na okačene slike sa letovanja ubaciti i informaciju o lokaciji gde je fotografija snimljena.

Informacija o finansijama

Iako je Facebook besplatan za korišćenje, on ipak želi da zna broj vaše kreditne kartice kako bi vam omogućio da kupujete proizvode na Facebook stranicama koje nude i ovakvu uslugu.

Upravo to može biti problem. Ako na Facebook-u podelite broj svoje kreditne kartice svako ko može da pristupi vašem profilu može da iskoristi taj broj i vašu platnu karticu. Zato je jako važno da, ukoliko ste kupovali nešto preko Facebook-a ne ostanete ulogovani na svom profilu u kancelariji ili na nekom javnom kompjuteru, kako niko ne bi mogao da pristupi tim informacijama.

Ali nije to jedini način da se iskoristi informacija o vašoj kreditnoj kartici. Uvek postoji mogućnost i da vam neko hakuje profil i pronađe ono što je tražio – broj vaše kreditne kartice.

Poslovne informacije

Osim što nije dobro da na Facebook-u delite neke informacije o poslu, nije dobro ni da svoje frustracije ili nezadovoljstvo na primer šefom ili kolegama javno iskazujete na ovoj društvenoj mreži.

Nije retkost da poslodavci svoje zaposlene proveravaju na Facebook-u, jer znaju da tamo mogu pronaći neke informacije koje inače ne bi mogli da saznaju, a što će biti dovoljno da ipak odluče da vas otpuste.

S obzirom na to da se na Faceook-u sve pamti, najbolje je da nikad ne pišete ništa što može da se poveže sa poslom na kom se trenutno nalazite ili sa prethodnim radnim mestom, jer nikada ne znate šta će izaći na videlo i šta vam se može “obiti o glavu” u profesionalnom smislu.

11/09/2015 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments