Kako preživeti praznični stres?

14/12/2017 13:32

Kako preživeti praznični stres?

Praznici uglavnom asociraju na porodicu, sreću i mir, pa ipak, u ovo doba godine, pojačan je nivo stresa i anksioznosti. U nastavku saznajte kako da pobedite četiri glavna okidača praznična stresa.

Američka psihološka asocijacija napravila je Praznični centar za oslobađanje od stresa, a u okviru ovog projekta i na osnovu iskustava, identifikovali su četiri glavna okidača stresa tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Dugovi i novac

Pritisak oko kupovine poklona, eventualnih putovanja i zabava, stavlja dodatni stres na vas, a pored organizacije, praznici su veliki “udar i po džep”. Napravite finansijski plan ranije, pratite koliko trošite i unapred isplanirajte koliko ćete potrošiti. Tako ćete izbegnuti da budete preplavljeni troškovima.

Pročitajte još i… Pobedite prazničnu depresiju

Porodična godišnja prepirka

Ovaj faktor je ključan za dodatni stres tokom praznika, pokazala su istraživanja. Okupljanje porodice, uz brojne blagodeti, izaziva veliki stres, a pitanja poput udaje, ženidbe i dece izazivaju nervozu i promenu raspoloženja.

Realistična očekivanja

Svakom se desi da bude preplavljen prazničnom euforijom, ali neispunjena očekivanja mogu uzrokovati depresiju. Stoga uvek budite realni po pitanju svakog segmenta u životu, pa tako i za vreme praznika.

Kupovina poklona

Izbor idealnog poklona za sve drage ljude u vašem životu i te kako može biti okidač stresa. Umesto nerviranja oko toga, na vreme počnite indirektno da se raspitujete šta bi ko želeo da dobije na poklon. Tako ćete umanjiti stres pred kupovinu novogodišnjih poklona. Naravno, i ovde je veoma važna i organizacija i nemojte u šoping da idete u poslednjem trenutku.

14/12/2017 13:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments