Moćni gavez – biljka zdravih kostiju

25/07/2020 10:05

Moćni gavez – biljka zdravih kostiju

Gavez je korovska biljka koja raste brzinom svetlosti pa ga je lako i uzgajati. Raste u Evropi i Aziji, livadarka je i voli vodu pa je potražite kraj reke i potoka.

Tradicionalno se korisi njen koren u alkoholnoj tinkturi ili mleku, kod uganuća, vidanja rana, povreda kostiju, tetiva i ligamenata i ima jako protivupalno dejstvo. Koristi se na zdravog koži u vidu obloga. Jak antioksidans.

Alantoin je aktivna materija koja gavezu daje poseban ton lekovitosti, on ima sposobnost stvaranja novog tkiva i čest je sastojak bebi kozmetike. Zahvaljujući ovom sastojkiu gavez pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva što objašnjava efikasnost kod lečenja preloma kostiju, čireva, starih gnojnih rana…stimuliše rast ćelija pa i epitelizaciju kože. Alantoin ima i snažno keratolitičko i adstrigentno delovanje, deluje na otok i smanjuje bol. 

Danas se gavez koristi samo za spoljašnju upotrebu, kod povreda kod kojih nema oštećenja kože. Dobro se pokazao kod uganuća, isčašenja, modrica, nagnječenja, tvrdih otoka, bolesti mišića i zglobova. Do ispoljavanja aktivnog dejstva alantoina dolazi tek u kombinaciji sa drugim aktivnim materijama iza gaveza. Jedan od njih je auksin koji podstiče dejstvo alantoina u stvaranju novih ćelija. Alkaloidi iz gaveza su odgovorni za njegovo toksično delovanje, njegove nuspojave i štetno dejstvo. Svetske agencije za hranu i lekove su ocenile uzimanje gaveza u obliku gelova, krema, masti, obloga, tinktura, potpuno bezbednim na neoštećenoj koži.

Upotreba gaveza je pronašla mesto i u homeopatiji. Homeopatski preparati gaveza se koriste kod iščašenja, fantomskog bola i za zarastanje rana.

Tinktura i mast od gaveza uz određene dodatke su prema brojnim iskustvima neprevaziđeni borci protiv zadebljanih, upaljenih i bolnih čukljeva (halux valgus), tako da su se mnogima posle upotrebe ovih preparata čukljevi znatno smanjili, a bolovi za veoma kratko vreme potpuno nestali.

25/07/2020 10:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments