U ove mitove o zamrznutim namirnicama prestanite da verujete!
Povezane objave
Koliko je zapravo smrznuta hrana zdrava i šta smemo, a šta ne smemo da zamrzavamo? Otkrijte pravu istinu o smrtznutim namirnicama.
Mit #1: Smrznuto voće i povrće nije zdravo kao sveže
Nutricionisti kažu da ovakve namirnice mogu čak biti i zdravije. Naime, zamrzavanje voća zaustavlja razgradnju nutrijenata uzrokovanu branjem samog ploda.
Mit #2: Smrznuta hrana ima rok trajanja
Zapravo, prava istina jeste da zamrznuta hrana skoro večno može ostati nepokvarena.
Mit #3: Ponovno zamrzavanje nije preporučljivo
Sve dok sama namirnica nije bila na temperaturi na kojoj se bakterije mogu razviti, ponovno zamrzavanje hrane nije opasno po zdravlje. Ukoliko mislite da nećete iskoristiti celo pakovanje, tokom kuvanja, smrznutu hranu držite u frižideru. Ako vam na primer ostane polovina kese graška, slobodno je ponovo vratite u zamrzivač.
Mit #4: Jaja i mleko ne valja zamrzavati
Zapravo niti jedna namirnica, prilikom zamrzavanja, ne gubi na kvalitetu, pa tako ni one namirnice koje menjaju agregatno stanje, poput mleka.
Mit #5: Odmrzavanje na sobnoj temperaturi
Ovo je nešto najgore što možete uraditi. Prilikom odmrzavanja namirnicama u toploj sredini, bakterije se razmnožavaju. Stoga, kada odmrzavate namirnice, učinite to stavljanjem u frižider. Proces će biti sporiji, ali neće uticati na zdravlje.
Mit #6: Odmrzavanje pod mlazom tople vode
Vrela voda bi mogla da odmrzne jedan deo namirnice, a drugi da ostane ledeno hladan. To može da dovede do toga da namirnica, prilikom kuvanja, na nekim delovima ostane sirova, što može da izazove brojna oboljenja, ukoliko se pojede.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*