Zdravstveni benefiti narandži!

22/02/2019 11:54

Zdravstveni benefiti narandži!

Jedna od asocijacija na zimu, pored mirisa cimeta, jeste i miris citrusnog voća, a naročito narandži. Da li znate za šta je sve dobro ovo voće?

Narandže imaju brojne benefite po naše zdravlje i jedno su od najpopularnijeg voća na svetu. Jedu se sveže, stavljaju se u kolače, sokove, sladolede, pa čak i u slana jela. Kada saznate koliko su samo zdrave, ješćete ih još češće!

Narandže i zdravlje

  1. Kao što znamo, narandže su odličan izvor vitamina C i sadrže 116,2% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Sam vitamin povezan je s smanjenjem rizika od kancera debelog creva, a sprečava da slobodni radikali uništavaju DNK.
  2.  Zahvaljujući antioksidantima, narandže sprečavaju oštećenja kože i ublažavaju posledice starenja.
  3. Prema istraživanjima, kora citrusa sadrži sastojke koji smanjuju visak nivo lošeg holesterola i to bolje od brojnih lekova.
  4. Sok od narandže je i odličan izvor kalcijuma, neophodnog za zdrave kosti. Ovo je posebno važno za osobe koje ne vole mleko i mlečne proizvode, vegeterijanci su ili su pak netolerantni na laktozu.
  5. Narandže kontrolišu i nivo šećera u krvi i drže ga pod kontrolom. Tako, one su odličan saveznik u borbi sa viškom kilograma.
  6. Narandže sadrže i komponente koje su se pokazale efikasne u umanjenju rizika od kancera pluća, kože i dojki.
  7. Zahvaljujući vlaknima, ova voćka je odličan borac i kod zatvora i problema sa probavom.
  8. Uz sve ovo, narandže sadrže i karoten. Vitamin A igra važnu ulogu u održavaju zdravlja očiju i mišićne degeneracije usled starenja.

 

22/02/2019 11:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments