Zdravstveni benefiti avokada za koje niste znali

06/03/2023 09:07

Zdravstveni benefiti avokada za koje niste znali

Avokado ima reputaciju da je mastan, ali te masti su veoma zdrave, a njegovo “meso” prepuno je vitamina i minerala. U nastavku saznajte zašto bi ovo voće trebalo da ne nađe na vašem meniju što češće.

Za šta je zdrav avokado?

U proteklih nekoliko godina, ova voćka postala je veoma popularna. Uglavnom, avokado se dodaje u soseve, jela i čorbe. U nastavku saznajte koji su to benefiti ovog voća.

1. Snižava holesterol

Budući da je avokado bogat sterolima- sastpjcima koji blokiraju absorpciju holesterola u krv, ova voćka je idealna za snižavanje istog u krvi. Uz to, avokado je prepun vitamina E, magnezijuma, vitamina C, cinka i folne kiseline, ali i kalijuma, i to mnogo više od banana.

2. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Studije su otkrile da nezasićene masti uklanjaju rizik od srčanih oboljenja, a avokado je prepun ovih masti.

3. Smanjuje i rizik od kancera

Zdrave monozasićene masti pomažu telu da bolje absorbuje antikancerogene antioksidante kao što je beta-karoten. Stoga, avokado je idealna antikancerogena namirnica.

4. Održava šećer u krvi

Masti u avokadu usporavaju varenje šećera, što dovodi nivo šećera u telu u balans, a uz to, vlakna iz avokada pomažu u borbi sa otpornošću na insulin.

5. Zdravlje kose

Neke navike nege kose mogu samo da je oštete, ali maska od avokada jača vlasi, jer ih hrani proteinima. Izgnječite meso jednog avokada, dodajte kašiku maslinovog ili jojobinog ulja i nanesite na kosu i skalp. Umotajte u peškir ili plastičnu kesu i ostavite masku da deluje 30 minuta, a zatim isperite.

6. Poboljšava varenje

Pored toga što avokado stabilizuje nivo šećera u krvi, ono poboljšava i varenje, zahvaljujući vlaknima koji održavaju balans bakterija u želucu i crevima.

7. Bolji rad mozga

Masne kiseline su krucijalne u održavaju zdravlja centarlnog nervnog sistema, ali i reproduktivnog sistema. Stoga, avokado je idealan kada je poboljšanje rada mozga u pitanju, kao i jačanje kognitivnih funkcija.

06/03/2023 09:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments