Srpska oaza

01/08/2020 15:38

Srpska oaza

U blizini peščare, poput prave oaze nalaze se prelepa plava jezera Bele Crkve, u ovom predelu možete uživati na plažama čak tri reke i četiri jezera ali i usput posetiti prelepi gradić Vršac, Deliblatsku peščaru, Mesiće i Grudvice, a tamo i te kako imate šta da vidite – ostaci života iz nekih davnih vremena u dodiru sa savremenim načinom života baš lepo i slikovito dočaravaju istoriju.

Mesto Bela Crkva nalazi se na samo 100 kilometara od Beograda, u Južnom Banatu, a odmah uz gradić su i kompleksi jezera tirkizne vode. Zovu ih Belocrkvanska jezera a ovaj kompleks čine: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko jezero i tako zvano jezero Šljunkara. Sva jezera su nastala iskopavanjem šljunka pa je voda zeleno plave boje, a obale imaju šljunkovitu plažu, samo jedna plaža glavnog jezera je delimično asfaltirana ali su sva jezera plovna i podobna za kupanje. Voda ovih jezera zaista veoma podseća na morsku, kao i šljunkovite plaže. Na Glavnom jezeru postoji pored betonske i Dečija šljunkovita plaža, tuševi i leželjke, a organizovane su i sve propratne aktivnosti i zabave na vodi- jedrenje, ronjenje, pedaline. Sva jezera okružuju brojni restorani i barovi i hoteli, koji rade i do kasnih večernjih časova, baš poput morske rivijere. Vračevgajsko jezero je zanimljivo kako na malom ostrvcetu ima tri bungalova za smeštaj, poput tropske destinacije, a inače je poznato kao „kampersko“ jezero i ugošćava veliki broj entuzijasta u nameri kampovanja.  

Šljunkara je ustvari najveće jezero, ima jednu sređenu plažu sa tuševima i ležaljkama i mnogo prelepih uvalica za kupanje i uživanje.

Šaransko jezero je najdivlje, nije urbanizovano i pogodno je za ribolovce ali i one koji vole prirodu i potpuni mir.

Pored stajaće vode jezera, tu su i reke Karaš i Nera kao i kanal Dunav – Tisa – Dunav pa ukoliko boravite više dana na ovoj prelepoj turističkoj lokaciji, vredi i njih obići. Kao i prelepu Deliblatsku peščaru, a i grad Vršac sa veličanstvenom srednjevekovnom, dobro očuvanom vršačkom tvrđavom.

01/08/2020 15:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments