Na današnji dan otkriven Mehanizam sa Antikitere

17/05/2017 09:31

Na današnji dan otkriven Mehanizam sa Antikitere

Na današnji dan, 17. maja 1901. godine, lovac na morske sunđere kod grčkog ostrva Antikitera, između Kitere i Krita, otkrio je Antikitera mehanizam, za koji se smatra da je prvi mehanički kalkulator.

Antikitera mehanizam korišćen je za računanje astronomskih pozicija, a datira iz 82. godine p.n.e. Visina ovog mehanizma je 33 cm, širina 17 cm i debljina 9 m. Napravljen je od bronze, a smešten je u okvir napravljen od drveta.

Tek je poslednjih godina dešifrovan tekst napisan na ovom mehanizmu, koji se sastoji od 3.000 slova, a koji predstavlja neku vrstu uputstva za upotrebu, sa odeljcima o astronomiji, geografiji i mehanici.

Mehanizam sa Antikitere – prvi analogni računar

Ostaci Mehanizma sa Antikitere čuvaju se u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini, a prema britanskom naučniku i istoričaru, Dereku de Sola Prajsu, ovaj mehanizam predstavlja simulator kretanja planeta oko SUnca i može se nazvati prvim analognim računarom, o čemu je on i pisao u svom radu objavljenom 1952. godine.

mehanizam sa antikitere

Google – Antikitera mehanizam

Na aparatu se nalazi 30 zupčanika, a pretpostavlja se da ih je ukupno bilo 37 i svi su u obliku jednostraničnog trougla. Datum se u mašinu unosio mehanički, nakon čega bi aparat dao podatke o položaju Sunca, Meseca, ali i neke druge astronomske podatke.

Sastojao se iz tri glavna kružna indikatora – jedan napred i dva pozadi. Prednji indikator je bio podeljen na sektore meseci godine egipatskog kalendara, a unutar nejga postojala je podela sa grškim simbolima zodijaka.

Na prednjem delu mehanizma nalazile su se tri kazaljke – jedna za datum, a druge dve kao pokazatelji položaja Sunca i Meseca Mehabnizam je dizajniran tako da uzima u obzir promenljivu ugaonu brzinu Meseca i prikazuje njegove faze na sfernom modelu.

17/05/2017 09:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments