Poznati pisci koji su imali mentalne poremećaje

19/10/2017 13:30

Poznati pisci koji su imali mentalne poremećaje

U knjigama nekih od njih smo zaista uživali, neka su prava remek dela, ali da li znate da su neki veliki pisci patili od psihičkih oboljenja?

Lav Tolstoj

Tvorac “Ane Karejine” i “Rata i mira”, Lav Tolstoj zaista je napisaoˇprava remek dela, koja su uvrštena u sam vrh svetske književnosti. S druge strane, Tolstoj je imao ozbiljne i teške depresivne epizode.

Džonatan Svift

Englesko- irski pisac, koji je zaslužan za knjigu “Guliverova putovanja”, imao je teške epizode lucidnosti i agresije, nakon čega bi ćutao i bio miran i do godinu dana.

Ernest Hemingvej

Dobitnik Pulicera za knjigu “Starac i more”, Ernest je imao problem sa pićem, ali patio je i od bipolarnog poremećaja. Zbog toga, na kraju, izvršio je samoubistvo.

Edgar Alan Po

Celog života, Po se borio sa demonima u svojoj glavi, jednako kao i u svojim delima. Tako je a 1849. godine pronađen kako u delirijumu luta ulicama Baltimora, ne znajući da kaže kako je tu završio. Umro je u lokalnoj bolnici sledećeg dana.

Virdžinija Vulf

Pored depresije s kojom se borila, Virdžinija je imala i nekoliko nervnih slomova. Na kraju, napunila je džepove kamenjima i utopila se u reci, 28. marta 1941. godine.

19/10/2017 13:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments