Kada treba farbati jaja za Uskrs?

18/04/2020 20:49

Kada treba farbati jaja za Uskrs?

Kada se radi o momentu u kom treba farbati jaja za Uskrs, ne postoji jedno opšte pravilo. Običaji variraju od oblasti do oblasti.

Jedni kažu da je jedini dan kada se farbaju jaja Veliki Četvrtak. Drugi dodaju i Veliku Subotu, ali naglašavaju da se ona moraju farbati i u četvrtak. Treći smatraju da se jaja farbaju na Veliki Petak, pošto farbanje u crveno simbolizuje žrtvovanje Isusa na krstu, koji je umro na Veliki Petak.

U nekim kućama se i dalje praktikuje farbanje ljuskama od luka, pri čemu se najčešće koriste i različite biljke koje se prilepe za jaja, nakon čega se jaje zavije najčešće u ženske najlonke i tako se kuva u obojenoj vodi.

Danas sve više žena kupije već ofarbana jaja, usled nedostatka vremene ili zato što je tako lakše.

Stručnjaci za folklor kažu da na Veliki Petak ne treba raditi ništa drugo, nego dan treba posvetiti molitvi.

Ipak ne možete mnogo pogrešiti ako sami odaberete kog dana ćete farbati jaja. Svejedno je da li će to biti četvrtak, petak ili subota, bitno je da to uradimo. 

Crkva je prihvatila bojenje jaja još u dvanaestom veku, a kod nas se ta praksa javlja u šesnaestom. 

Jaje koje se prvo oboji se obavezno boji u crveno i ono se čuva, a najčešće se naziva: čuvar, čuvara, čuvarkuća, čuvarak, krstaš, strašnik, izmamak i čoban.

Čuvarkuća se čuva u kući do sledećeg Uskrsa. Veruje se da pucanje kore na jajetu simbolizuje Hristovo uskrsnuće, ali i buđenje prirode.

Običaj farbanja jaja datira iz vremena pre Hrista, ali se nakon toga ovaj običaj vezuje za njegovo žrtvovanje. Jaje znači život, regeneraciju, plodnost, simbol balansa i obnove. 

Danas se za farbanje jaja, pored raznih boja koriste i brojne tehnike, kako bi jaja bila što raznovrsnije ukrašena i što lepša.

18/04/2020 20:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments