Paradajz sa deponije

03/06/2020 09:53

Paradajz sa deponije

Kad kažemo deponija znamo da je to problem zagađenja, izvora zaraze i otrovnih gasova, pre svega ruglo. Kako su stanovnici Riga iskoristili svoje gradsko ruglo i u šta su ga pretvorili?

U Letoniji, blizu grada Riga nikla je deponija koja je pretila da bude veliki ekološki problem. Sada napaja energijom staklenik za uzgoj paradajza tokom cele godine i time je postala pokretač života i razvoja.

Riga je sad poznata po svom letonskom paradajzu, a nekada je ova deponija predstavljala kamen spoticanja za ulazak zemlje u evropsku uniju. Paradajz se uzgaja upotrebom metana iz smeća, a oprašuju ga posebne pčele uvežene iz Belgije.

Deponija je nastla još za vreme dok je Letonija bila deo Sovjetskog Saveza, na njoj i dan danas završava skoro polovina otpada iz cele zemlje, postajala je pretnja puna zagađivača i velike količine gline. Trista hiljada tona smeća na ovom prostoru počelo je da stvara brdo i zagađuje okolne vode.

Problem deponije se polako rešava a jedno od rešenja jeste skupljanje otrovnog gasa generatorom koji napaja motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji greju staklenik.

Dalje se vode iz deponije filtriraju, polako nastaju okolo travnata brda za ispašu stoke a planira se i fabrika za reciklažu i desetogodišnji plan za recikliranje i ponovnu upotrebu 90 posto od 300 hiljada tona otpada.

Ovaj letonski poduhvat je u skladu sa savetima Evropskog Parlamenta o korišćenju resursa.

03/06/2020 09:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments