Arhitektonska čuda inspirisana prirodom

20/04/2018 12:51

Arhitektonska čuda inspirisana prirodom

Arhitektura predstavlja umetnost, a mnoge svetske građevine prava umetnička dela. U nastavku otkrijte koja su to arhitektonska dela inspirisana prirodom i ko ih je stvorio.

Briselski Atomijum

Unutrašnjost Atomijuma čine muzej i nekoliko eksponata. Izgrađen je 1958. godine za Svetsku izložbu Espo 85. Međusobno povezane sfere nerđajućeg čelika formiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa koji je uveličan 165 milijardi puta. Visina ovog molekula iznosi 102 metra.

Lotosov hram u Nju Delhiju

Kako i sam naziv govori, hram je osmislio arhitekta Fariborz Sahba inspirisan oblikom lotosa. Latice, kojih je 27 samostalno raspoređeno u grupama od po tri latice, sačinjene su od mermera. Materijal za izgradnju ovog veličanstvenog hrama stigao je iz Grčke, sa planine Penteli. Centralna sala hrama može da primi 2.500 ljudi.

Nacionalni stadion u Pekingu

Za izgled stadiona odgovorna je švajcarska firma, koja ga je osmislila za Olimpijske igre 2008. godine. Osmišljen je u obliku posude, gde je unutrašnjost sa krovom i stepeništem integrisana u strukturu prostorne mreže, ukrašene preklapajućim čeličnim podupiračima. Prostor između je popunjen prozirnim membranama, poput ptičijeg gnezda. Nacionalni stadion u Pekingu biće domaćin zimskih Olimpijskih igara 2022. godine.

Most Heliks u Singapuru

Most koji povezuje zabavu i kluturu. Naime, most spaja Muzej umetnosti i nauke sa poznatim hotelom i tržnim centrom, u zalivu. Inspiracija za dizajn leži u dvostrukom heliksu DNK-a, dok strukturu mosta čini nerđajući čelik.

Kuća Batljo u Barseloni

Barselona je bogata neobičnim zdanjima, a za većinu je zadužen poznati katalonski arhitekta Antonio Gaudi. Jedno od njegovih čuda jeste Kuća Batljo ili kuća kostiju, jer njena spoljašnja struktura podseća na strukturu kostiju. Projektovana je kao porodična kuća, a izgrađena je između 1905. i 1907. godine.

20/04/2018 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments