Engleski pesnik i pisac – Vilijem Šekspir

23/04/2018 13:46

Engleski pesnik i pisac – Vilijem Šekspir

Na današnji dan, 23. april, 1616. godine umro je engleski pesnik i dramski pisac Vilijem Šekspir. 

Jedan od najvećih pesnika u istoriji književnosti, rođen je 1564. godine u Stratfordu. Venčao se sa osamnaest godina i imao je troje dece. Karijeru je započeo u Londonu, u periodu od 1585. do 1592. godine, kao glumac, pisac i suvlasnik glumačke ekipe pod nazivom “Ljudi lorda Čemberlena”, kasnije poznatiju kao “Kraljevi ljudi”.

Postoji vrlo malo podataka o Šekspirovom privatnom životu, ali i brojna nagađanja, kao pitanje da li su njegova dela zaista njegova.

Šekspirova dela sastoje se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta i nekoliko poema. Pozorišni komadi prevedeni su na mnoge svetske jezike i predstavljeni su širom sveta više nego bilo koji drugi komad.

Rana dela predstavljaju uglavnom komedije koje je pisao do kraja 16. veka, nakon toga pisao je tragedije. U tom periodu nastali su komadi koji se ubrajaju u najbolje engleske pozorišne komade, Hamlet, Magbet, Kralj Lir.

Dok su mnoga dela objavljena u toku njegovog života, Prvi folio – zbirka dramskih dela, objavljena je tek 1623. godine, od strane Šekspirovih prijatelja i kolega.

Viktorijanci su ga slavili, a romantičari su mu se divili. Kao ugledan pesnik i pisac, Šekspir nije doživeo trenutak kada je njegova reputacija stigla do vrha, tek u 19. veku.

Najpoznatiji komadi: Romeo i Julija, Magbet, Otelo, Hamlet, Bura, San letnje noći, Mletački trgovac, Kralj Lir i drugi.

23/04/2018 13:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments