U Rimu otkrivena kuća iz II veka

14/05/2018 13:32

U Rimu otkrivena kuća iz II veka

U toku iskopavanja linije metroa, u Rimu je otkrivena kuća koja datira iz II veka nove ere. Stručnjaci navode da je u pitanju luksuzno utvrđenje, nekadašnjeg rimskog cara Hadrijana i pravo arheološko bogatstvo. 

Arheolozi su dve godine ranije na isti način, u blizini novootkrivene ruševine, otkrili i vojnu kasarnu koja je stara oko 1.800 godina. Ruševine Hadrijanove kuće otkrivene su u toku rada na metro stanici u centru grada Amba Aradam-Ipponio, na liniji C rimskog metroa.

Šta rade u Rimu?

Rim je često mesto arheoloških pronalazaka. Naime, ova nalazišta često su krivci za usporenu izgradnju najskupljeg svetskog metroa. Izgradnja C linije rimskog metroa započela je 2007. godine i predviđeno je 30 stanica, sa troškovima od tri milijarde evra.

Budžet je od pronalaska prvog otkrića podignut na 4,5milijardi evra i obuhvatio je 21 operativnu stanicu i dodatne tri, koje će biti otvorene tokom naredne četiri godine.

Arheolozi pravdaju budžet značajnim otkrićima, koja bi ostala skrivena, da nije došlo do dubljeg kopanja u cilju izgradnje nove linije metroa.

Hadrijanova luksuzna vila

Kompletna građevina, koja uklučuje bogate mozaike, kupatilo i 14 soba biće prebačeno, kako bi se nastavila izgradnja metroa. Predstavnik rimske agencije za očuvanje spomenika, Frančesko Prospereti, naveo je da je nekadašnji rimski komadant verovatno živeo u ovoj kući i koristio je za odmor.

Kuća od 300 kvadratnih metara pronađena je na 12 metara ispod nivoa ulice.

Arheolozi napominju da će otkriće biti vraćeno na svoje mesto, nakon što se završe podzemni tuneli. Na ovaj način, nova stanica predstavljaće najlepšu podzemnu stanicu na svetu.

14/05/2018 13:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments