Najopasnija bašta na svetu – prepuna biljaka koje ubijaju

02/02/2016 09:15

Najopasnija bašta na svetu – prepuna biljaka koje ubijaju

U engleskom okrugu Nortamberlend, tačnije u Alnviku, nalazi se prelepa, bujna bašta koja na ulazu ima jasan znak – tablu sa natpisom “Ove biljke mogu da ubiju”.

Ovaj vrt se sastoji od oko stotinu različitih vrsta biljaka-ubica, odnosno smrtonostno otrovnih biljaka koje ne smete sami da obilazite.

U ovu baštu ne smete ući bez pratnje vodiča kom je glavni zadatak da vas sačuva od opasnosti, ali i da svim posetiocima ispriča mitove, legende i naučne činjenice o smrtonosnim biljkama kojima je ovaj vrt dom.

Sve vezano za ovu baštu je neverovatno – počevši od nastnka. Naime, 1995. godine kada je preminuo brat njenog supruga – iznenadno – Džejn Persi je postala vojvodkinja od Nortamberlanda – okruga na severoistoku Engleske.

Ova titula je Džejn donela i Zamak u Alviku, a prvo što je trebalo da uradi jeste – da po želji svog supruga smisli plan za uređenje bašte.

Tako je 1996. godine Džejn Persi unajmila pejzažnog arhitektu Žaka Virca koji je omogućio da se Džejnina ideja sprovede udelo, pa tako 20 godina kasnije ova bašta zauzima više od pet i po hektara, a svake godine je poseti više od 600.000 ljudi.

Omiljena biljka vojvotkinje je brugmansija – lep cvet koji ima otrovne delove čiji otrov izaziva paralizu glatnih mišića, migrenu, dijareju, sušenje usta vizuelne i auditivne halucinacije, midrijazu, cikloplegiju, pa čak i smrt.

Osim ove biljke, u vrtu se nalaze i Strychnos nux vomica, morska kudelja, kukuta, mak, kanabis, koka…

Pogledajte kako izgleda ovaj vrt:

02/02/2016 09:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments