Koje je boje Sunce?

11/03/2015 13:49

Koje je boje Sunce?

Večina ljudi misli da je Sunce žute, odnosno narandžaste ili crvene boje, ali da li je to istina?

Način na koji vidimo koje je boje Sunce, uslovljeno je, donekle, i kulturo, pa tako deca u Japanu Sunce boje u crveno, a deca u Americi misle da je Sunce žute boje. sunce-crveno

Dok posmatramo Sunce kada izlati ili zalazi, odnosno kada je u najnižoj tački u odnosu na horizont, deluje kao da žute, narandžaste ili crvene boje. Kada se Sunce nalazi na najvišoj tački, onda nam nebo oko Sunca izgleda plavo.
Naučnici imaju svoje mišljenje o tome koje je boje Sunce, ali imaju i objašnjenje za ove fenomene.

Duga koja je sačinjena od svih boja koje naše oko može da prepozna, potiče od sunčeve svetlosti. U njoj su boje jasno izdvojene i prepoznatljive. Svaka boja (crvena, narandžasta, žuta, zelena plava, ljubičasta) različite su dužine i to nije slučajno. Crvena je najduža, a plava je najkraća.

Zbog toga kada je Sunce na najnižoj tački, do vidne tačke dolaze samo crveni, narandžasti i žuti delovi duge, jer su ostale boje raštrkane po Zemljinoj atmosferi. To su boje čiji je luk kraći – zelena, plava, ljubičasta.

U suprotnom, kada se Sunnebo-plavoce nalazi na najvišoj tački, kraći talasi duge (plavi pre svega) mešaju se sa molekulima vazduha i mi vidimo nebo plave boje.

Svi oblici svetla i energije pripadaju jednom fenomenu – elektromagnetskom spektrumu. Mi očima možemo da zapazimo samo malu količinu energije, koju nazivamo vidljivom svetlošću. Radio-talasi, mikrotalasi i gama zraci imaju različite talasne dužine, ali pripadaju istom fenomenu.

Naučnici misle da je Sunce bele boje. Profesor Stiven R. Vilk sa Oksforda smatra da u to nema sumnja, kao i da se ono na CIE dijagramu hromatičnosti nalazi na preseku koordinata 0.3 i 0.3.

Izvor: Nacionalna geografija

11/03/2015 13:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments