Na današnji dan dogodio se Kosovski boj

28/06/2017 11:48

Na današnji dan dogodio se Kosovski boj

Na današnji dan, 28. jun 1389. godine, nedaleko od Prištine, između srpskih i osmanskih snaga dogodio se boj, u istoriji poznat kao Kosovski boj.

Srpske snage u Kosovskom boju predvodio je knez Lazar Hrebeljanović, a na čelu turske vojske nalazio se sultan Murat sa svojim sinovima Jakubom i Bajazitom.

Srpske snage su uspele u prvoj fazi bitke da potisnu protivnika, kada je Miloš Obilić, jedan od srpskih vitezova, uspeo da ubije sultana Murata. Nakon toga, njegov sin Bajazit je preuzeo komandovanje vojskom i svoje snage uspeo da usmeri ka srpskoj vojsci, a u tom napadu zarobljen je knez Lazar.

Ubrzo nakon toga, knez Lazar je pogubljen, a osmanska vojska se povukla sa bojnog polja i napustila Srbiju. Među prvim istorijskim podacima nalazi se da je Srbija pobedila u Kosovskom boju, a nakon toga – da je bitka bila nerešena.

Dogodilo se na današnji dan – 28. juna

Međutim, sredinom 15. veka, počinje da se govori o porazu srpske vojske u Kosovskom boju, što može da se opravda činjenicom da su posledice u narednim godinama (vekovima) “pravi” pokazatelj pobednika boja na Kosovu.

Pod pritiskom mađarskih napada i njihovih kontakata sa Vukom Brankovićem, zetom kneza Lazara, srpski narod je bio primoran da sklopi mir sa Bajazitom 1390. godine, čime je priznata njegova vrhovna vlast na teritoriji Srbije.

Ipak, Kosovski boj je imao veliki uticaj na ostatak Evrope, jer je tada, bar privremeno, zaustavljeno širenje osmanskog carstva u Evropi. Pored toga, Kosovska bita postala je centralni motiv srpskih narodnih pesama, kao i centar srpskog nacionalnog identiteta.

28/06/2017 11:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments