Preti li Zemlji solarna oluja?

19/09/2018 10:48

Preti li Zemlji solarna oluja?

Naučnici upozoravaju da nam preti ekstremna solarna oluja.

Oluja, poput one koje se dogodila 1859. godine, mogla bi da sprži električnu mrežu i uništi komunikacione sisteme širom sveta.

Nije pretnja, oluja se sprema

Prema mišljenju naučnika iz Nacionalnog meteorološkog servisa Velike Britanije, nije pitanje da li će nas oluja pogoditi, već kada. Naime, potpuno je izvesno da će nas u jednom trenutku zadesiti.

Ekstremne vremenske neprilike i ranije su prouzrokovale velike štete. Geomagnetska oluja je 1989. godine, ostavila šest miliona ljudi bez struje, a astronauti na letelici Apolo uspeli su da izbegnu svemirsko zračenje, dok su na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2003. morali da potraže zaklon od solarne baklje.

Solarna oluja jeste ogromna količina radioaktivnih čestica sa Sunca, koje predstavljaju veliku pretnju brojnim infrastrukturnim sistemima, koje su u fokusu nove evropske svemirske misije i letelice Solar Orbiter, koja treba da se približi Suncu.

Solar Orbiter nalazi se u veštim rukama britanskih naučnika koji sprovode poslednje provere, pre nego što letelicu pošalju u Nemačku, gde će biti testirana, tokom narednih godinu dana. Lansiranje satelita planirano je za 2020. godinu.

Zadatak letelice biće detaljna analiza Sunca i unutrašnje heliosfere, koja će pomoći naučnicima da bolje razumeju i predvide ponašanje zvezde.

Ketrin Barnet iz Nacionalnog meteorološkog servisa Velike Britanije navela je da će misija satelita pomoći u pripremi za buduće oluje, a najveća koja je ikad zabeležena je ona 1859. godine.

Oluja Karington koja je pogodila Zemlju 1859. godine, iz pogona je izbacila telegrafski sistem u Sjedinjenim Američkim Državama i izazvala brojne požare u brojnim kancelarijama. Ukoliko se takva oluja ponovi, globalna tehnološka infrastruktura bi mogla u potpunosti da stane.

Naučnici veruju da se ovakav solarni fenomen pojavljuje jednom u 100 ili 200 godina i da je samo pitanje vremena kada će na red doći sledeća.

Solar Orbiter približiće se Suncu bliže od bilo koje letelice do sada.

19/09/2018 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments