Simboli i gravure oko San Franciska

07/05/2020 14:46

Simboli i gravure oko San Franciska

U knjizi Džareta Kobeka „Ja mrzim Internet“ sve se vrti oko današnjeg značaja San Franciska za ceo radni sistem, ali onaj radni sistem izazvan razvitkom novih tehnologija i osoba koje dolaze tamo da „okušaju sreću“, o ljudima koji robuju društvenim mrežama i mladima koji misle da razumeju današnje društvene vrednosti i kapitalizam.

Ovo je jedna strana priče, druga je ispod.

If you’re going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you’re going to San Francisco
You’re gonna meet some gentle people there.

Gde je danas cveće u kosi iz pesme Sokta Mekenzija?

Pesma ovog autora je izašla 1967. godine, kada je postala „pesma leta“ grada San Franciska, a automatski i himna hipi pokreta. Dakle, i decenijama ranije dešavale su se značajne stvari u ovom gradu. Danas je on simbol tehnologije koju koristimo svakodnevno, o kojoj slušamo i o čijim skandalima svedočimo iza ekrana naših računara.

Pesmu San Francisco napisao je Džon Filips iz benda The Mamas & the Papas.

Šta će nam taj grad?

San Francisko je zvanično grad i okrug, finansijski, kulturni i transportni centar severne Кalifornije i jedino naselje u Кaliforniji koje je istovremeno grad i okrug. 

Кalifornijska zlatna groznica pretvorila je ovaj grad u bankovni i finansijalni centar zapadne obale još u ranom 20. veku. Danas je najveći poslodavac grada gradska vlada, koja zapošljava 5,3% gradskog stanovništva, što je preko 25 hiljada ljudi. 

San Francisko je poznat i po Silicijumskoj dolini. Ova oblast se nalazi u južnom delu zalivskog područja grada, tačnije u severnoj Kaliforniji. Ova oblast je jedna sa većom koncentracijom visoke tehnologije na svetu. Silicijumska dolina danas vredi skoro tri triliona dolara, zahvaljujući kompanijama kao što su AppleGoogle i Tesla. Ovde je nastao i Fejsbuk.

Šta još nudi?

Grad pruža veliki broj znamenistosti koje su jedan pravi istorijski dragulj. 

Neke od njih su Golden Gejt most, zatvor Alkatraz, Ribarova luka (Fisherman’s Wharf), gde bi obavezno svako trebalo da poseti i Đirardeli trg (Ghirardelli square) i ostatak stare fabrike čuvene čokolade. Obavezne turističke lokacije su i Union trg, vožnja čuvenim tramvajem ovog grada (cable car) i druge turističke atrakcije.

Što se tiče umetnosti koja je stvarana upečatljivom inspiracijom koja se zove San Francisko, obavezno pogledajte, ako još niste, film “U potrazi sa srećom” u kojoj glumi sjajni Vil Smit, a čija je radnja smeštena baš u ovaj grad, i to 1981. godine.  Uverljivost filma potiče od činjenice da je zasnovan na istinitim događajima uz izuzetno ubedljivu interpretaciju glavnog glumca. 

Kroz ovaj film proći će sve značajnije znamenitosti grada, što je odličan način za njegovo “virtuelno” upoznavanje.

07/05/2020 14:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments