Zanimljivosti o romanu Robinzon Kruso

20/03/2020 15:56

Zanimljivosti o romanu Robinzon Kruso

Roman “Robinzon Kruso” objavljen je 25. aprila 1719. godine. Naime roman je napisan po istinitom događaju škotskog brodolomnika koji je živeo nešto više od četiri godine na pacifičkom ostrvu. U nastavku teksta saznajte da li je to tačno i pročitajte neke od zanimljivih činjenica iz avanturističkog romana Robinzon Kruso.

“Robinzon Kruso” je već decenijama obavezna lektira u osnovnoj školi i najčuvenije je delo pisca Danijela Defoa.

Sigurno znate celu priču: fiktivna autobiografija glavnog lika, Robinzona Krusoa, koji je otišao na more gde je doživeo brodolom. Završava na jednom ostrvu, gde upoznaje kanibale, ali i Petka, najboljeg prijatelja. Na posletku, biva spašen.

A dali ste znali kako zvuči ceo naziv ovog romana? Naime, roman se zove “Život i čudne, iznenadne avanture Robinzona Krusoa, iz Jorka: Koji je živeo 28 godina sam na pustom oko obale Amerike, blizu velike reke Orinoko, završio je na obali usled brodoloma, gde su svi umrli sem njega. Na kraju su ga spasili pirati”.

Pored ovog čudnog i veoma opisnog naziva romana, da li ste znali da se Defo pravio da je roman istinita priča pri objavljivanju prvog izdanja? Na kraju se ispostavilo da nije.

Ovaj roman je jedan od najizdavanijih romana u istoriji književnosti.

20/03/2020 15:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments