Horor filmovi zasnovani na istinitim pričama

16/04/2023 14:16

Horor filmovi zasnovani na istinitim pričama

Svi vole da pogledaju dobar horor film s vremena na vreme. Postoji nešto neobjašnjivo u ljudskoj prirodi koja teži strašnim pričama i osećaju straha, koji podiže adrenalin.

Horor filmovi po istinitoj priči

Jasno nam je da je u pitanju samo film, pa na kraju iskontrolišemo strah i zaobiđemo celu dramu o ostavljenom upaljenom svetlu u toku noći. Ali, šta ako nije u pitanju samo film i fikcija? Šta ako su se neke od tih priča zaista dogodile? Imate li hrabrosti da pogledate jedan od tih filmova? Možda se ovi naslovi već nalaze na vašoj listi odgledanih filmova, a da niste bili ni svesni da je, recimo Anabel, zaista postojala.

Prizivanje, The Conjuring

The Conjuring je 2013. godine dobio odličnu kritiku, kako od kritičara, tako i od fanova. Priča prati običnu američku porodicu koja se seli u kuću snova. Na nesreću, kuća je puna zlih duhova i paranormalnih aktivnosti. Porodica nakon niza stravičnih situacija angažuje istražitelje paranormalnog kako bi rešili problem, pa čak i eventualni egzorcizam. Film je u potpunosti baziran na istinitoj priči, što znači, da se sve ono što ste videli u filmu, zaista dogodilo u stvarnom životu. Dodat je samo čin egzorcizma. Porodica koja je proživela nesrećni scenario za film, u stvarnom životu, provela je devet godina u ukletoj kući.

Anabel, Annabelle

Ukoliko vas lutkice u horor filmovima izbezumljuju, probajte da izbegnete ovaj. Lutku Anabel zaposeo je demonski duh, kako bi prikupio duše dece koja stanuju u ukletoj kući. Lutka Anabel iz stvarnog života, koja je inspirisala film, nalazi se u staklenoj vitrini u Muzeju u Americi. Dva puta nedeljno obilazi je svešteno lice i blagosilja je. Nakon nekoliko incidenata, koji su se desili mladoj devojci, u čijem posedu je Anabel bila, 1970. godine – lutka je sklonjena na sigurno mesto uz stalan nadzor.

Obred, The Rite

Još jedan film o zlim duhovima i egzorcizmu zasnovan na realnoj priči. “Obred” prati mladog momka na njegovom putu da postane pravi kvalifikovani egzorcista, i predstavlja nam sve ono sa čim se on na tom putu susreće. Priča je zasnovana i snimljena na osnovu života sveštenika Gerija Tomasa, koji je bio jedan od 14 studenata na svetu, obučenih i kvalifikovanih za egzorcizam. Scena u kojoj sveštnik obavlja egzorcizam iz trudne devojke je 100 posto istinit.

Ukleti u Konktikatu, The Haunting in Connecticut

Samohrana majka sa sinom obolelim od tumora, dolazi u Konktikat zbog lečenja. Kuća u koju se useljavaju, već je zauzeta i to prisustvom zlih duhova. Priča je zasnovana na iskustvu porodice Snedeker. Kada su se uselili u kuću, u podrumu su otkrili alatke i pokazatelje da je kuća nekad davno bila pogrebni zavod.

Stranci, The Strangers

Stranci su priča o paru koji je napadnut, maltretiran celu noć i na kraju ubijen u svom domu od strane maskirane grupe ljudi. Ono što je intirigantno u vezi ove priče jeste da je samo delimično zasnovana na realnim događajima, koje iskusio producent filma kao mlad. Bio je sam kod kuće kada je grupa nepoznatih ljudi pokucala na vrata i tražila nekog ko tu ne živi. Kasnije su saznali, da su to isto radili sa svakom kućom u ulici, tražeći praznu, kako bi je pokrali.

Posednutost, The Possession

Ovo sjajno ostvarenje iz 2012. godine počinje scenom u kojoj se nalazi Dibuk kutija. Nakon što je mlada devojka pokupi i otvori, oslobađa zlog duha koji je bio zatočen unutra. Dolazi do raznih neverovatnih i strašnih događaja pre nego što duha ponovo zatoče, zahvaljujući jevrejskom svešteniku. Prema originalnoj priči Dibuk kutija postavljena je na Ibej, kao i lista prethodnih vlasnika. Svi prethodni vlasnici potvrdili su da su za vreme posedovanja kutije doživeli strašne halucinacije i čudne događaje.

Psiho, Psycho

Svi su čuli za Hičkokov klasik “Psiho”. Mlada žena dolazi u motel Bejts, kako bi se sakrila od šefa kog je pokrala. Na njenu nesreću, motel vodi potpuna psihopata, Norman Bejts. Nakon što je ubije i sprovede se istraga, dolazi do sjajnog obrta. Navodno, film je inspirisan stvarnim serijskim ubicom, Edom Gejnom. Policija je na kraju uhvatila Gejna, a u njegovom domu pronašla pravi užas.

Strava u Ulici brestova, A Nightmare On Elm Street

Pravi klasik iz osamdesetih, ovaj film pružio je jednog od najvećih zlikovca svih vremena, Fredija Krugera. Niko ne može da zaboravi njegovo sprženo lice niti oštre kandže. Ovaj film ima nekoliko nastavaka. U centru priče su deca, Azijati koji su se doselili u Los Anđeles, početkom 1980. godine. Trinaest dečaka iz Laosa umrlo je u snu i ne postoji medicinsko objašnjenje. Još jedan slučaj, takođe malog dečaka iz Laosa, otkrio je njegov velik strah od sna i spavanja. Nakon što je danima izbegavao da zaspi, na kraju nije izdržao. Pronađen je narednog jutra. Ni za njegovu smrt, ne postoji logično medicinsko objašnjenje.

Isterivač đavola, The Exorcist

Ovaj film morate pogledati. U “Isterivaču đavola” mladu devojku Regan, zaposeo je demonski duh i njena majka u pomoć poziva egzorcistu. Iako, sveštenik umire u toku procesa, egzorcizam je obavljen uspešno i porodica se preselila kako bi započela nov život. Film je ustvari zasnovan na priči iz 1949. godine. Naime, reč je o dečaku po imenu Robi, koji je živeo sa bakom i često sa njom koristio vidža tablu ili tablu za prizivanje duhova. Nakon bakine smrti, Robi je počeo da pokazuje znake posednutosti. Egzorcizam nije uspeo i Robi je završio u mentalnoj ustanovi. Jednog dana na njegovim grudim osvanula je reč “exit” – izlaz, i on se vratio u normalno, zdravo stanje.

Ponekad su činjenice čudnije od fikcije – filmovi sa liste to svakako potvrđuju. Iako je većina horor filmova obična fikcija, ovi naslovi dokazuju da realnost ponekad ume biti podjednako zastrašujuća.

16/04/2023 14:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments