Dan najlonskih čarapa

14/05/2021 16:10

Dan najlonskih čarapa

Najlonske čarape ili hulahopke ovog maja proslavljaju svoj 81. rođendan. One u Americi imaju i svoj dan, koji je poznat kao Nacionalni dan najlonskih čarapa i obeležava se svake godine 15. maja.

Iako je istorija Nacionalnog dana najlonskih čarapa nejasna, slavi se prepoznavanje najlonskih čarapa kao jednog od najkorisnijih modnih dodataka koji su izmišljeni za žene. Potražnja za najlonkama nikada nije prestala i stalno raste, a one su u početku bile samo dodatak, za razliku od danas, kada se smatraju neizbežnim komadom odeće.

Pre nego što su pronađene najlonske čarape, žene su nosile materijal koji je sadržavao pamuk, lan, vunu ili svilu. Spisi kažu da je proizvodnja najlon čarapa počela 1927. godine, a prvi je u taj posao ušao DuPont. Za komercijalnu upotrebu čarape su počele da se proizvode 1939. godine. Kad su najlonske čarape izašle na tržište, bile su toliko popularne da je prve godine prodato preko 64 miliona pari.

Međutim, najlonske čarape su postale manje dostupne tokom Drugog svetskog rata. Njihova proizvodnja je zaustavljena, jer su sirovine, od kojih su se pravile, bile potrebne za proizvodnju padobrana i avionskih užadi.

Inače, noge su morale biti pokrivene, jer se smatralo nepristojnim na ulicu izaći bez čarapa. Međutim, ženama je tek početkom 20. veka “dozvoljeno” da pokažu noge, tačnije kožu na tom delu tela. Najpre su svilene čarape, zamenile debele vunene čarape. Ali, te prve “ženstvenije” čarape su bile skupe i lako su se kidale.

pročitajte još i: Najpopularnija haljina je venčanica!

Revolucija u proizvodnji čarapa počinje sa pronalaskom sintetičkog najlona. Pa su na Svetskoj izložbi u Njujorku 1939. godine najlon čarape prvi put predstavljene javnosti. Za razliku od današnjih, prve komercijalne su se nosile uz haltere i podvezice. Bile najpre privilegija imućnih, dosta tanje od svilenih i mnogo izdržljivije. Na tržištu njihova cena je bila dva puta veća od prvobitnih koje su izrađene od svile.

Uprkos visokoj ceni, godinu dana kasnije, u maju 1940, prvi put su se čarape pojavile u američkim radnjama, a žene su u redovima čekale satima da bi došle do jednog para. Popularnost im je dodatno porasla nakon što su tadašnje holivudske zvezde počele da ih nose u gotovo svim filmovima ističući noge i bokove u provokativnim čarapama. Merlin Monro i Džejn Rasel su dive koje su pedesetih posebno popularizovale hulahop najlon čarapu.

Ukratko

– Čarape su u početku nosili kraljevi i plemići.
– Žene su nosile čarape, jer im je bilo neprimereno da nose gole noge.
– Za četiri dana 1940. prodato je četiri miliona pari čarapa.
– 1945. žene su se pobunile zbog najlonskih čarapa.
– Najlonske čarape su jeftine i izdržljive.

saznajte i Zašto je dobro nositi čarape u krevetu?

Za šta se sve koriste

Da sitni predmeti kao što su minđuše i slično, završili u usisivaču, za štap usisivača treba navući čarapu. Plakate i druge važne papire zavijene ubaciti u nogavicu. Time se sprečava gužvanje i taloženje prašine na dokumentima. Najlon čarape su odlične za poliranje cipela. Zbog izdržljivosti iste se mogu koristiti kao džakovi za voće i povrće.

A ako se napune lavandom i okače u ormare, poslužiće i kao miris i sredstvo za teranje insekata. Mogu se koristiti i kao zamena za četke prilikom bojenja ili lakiranja drveta. Takođe su sjajne obloge za saksije, jer propuštaju vodu, ali ne i zemlju. Iz tog razloga poslužiće i kao cediljka. Ukoliko nemate kanapa, najlon čarape će uraditi isti posao.

 

14/05/2021 16:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments