Vladari koji su svoje carstvo preselili u svoje grobnice

07/11/2020 11:12

Vladari koji su svoje carstvo preselili u svoje grobnice

Već smo spomenuli drevne faraone koji su sa sobom u svoje zagrobne palate i piramide, nosili bukvalno svaki detalj svakodnevnog života pa i ljude i životinje oko sebe, potom i jedan od najbogatijih grobova kraljice Puabi, te i kineskog cara zbog koga je sačinjena čitava vojska kako bi ga čuvala u zagrobnom životu, ovde nije kraj zapanjujućim, megalomanskim, drevnim grobnicama.

Džingis Kan

Za njega ste sigurno čuli jel on je najstrašniji vladar 13. veka koji je iza sebe ostavio prah i pepeo- doslovce. Sela i gradovi kroz koje je ovaj vrsni vojskovođa i uporni, surovi osvajač prolazio, ostali su samo pustoš, jer su po njegovom naređenju u tim mestima morali biti uništeni svi- čak i pacovi!

Ovaj samoljubac je napustio ovaj svet u stilu. 8. avgusta 1227. godine, Džingis Kana je u zagrobni život ispratilo čak 2 500 sledbenika i 400 njegovih najbližih vojnika. Kada je povorka stigla na udaljeno planinsko mesto u Mongoliji, prvo je ubijeno 40 devica, da bi prešle sa Kanom u zagrobni život i tamo mu pružale užitke. Zatim, na kraju pogrebne ceremonije, 400 vojnika je ubilo svih 2 500 članova povorke.

Kada se 400 vojnika vratilo u glavni grad, njih je odmah ubila druga polovina vojnika, tako da niko nije mogao otkriti gde je poslednje počivalište velikog Džingis Kana. Ipak neko je preživeo ovaj masovni pokolj- jedna devica. Jedna devica je ostavljena u životu jer je znala da pronađe put do grobnice, u slučaju da porodica želi da poseti grob Džingisa, ona bi ih odvela. Kada bi išli u posetu grobu, porodica je morala imati zavezane oči, jer ukoliko bi videli gde se nalazi i oni bi bili pogubljeni.

 Japanski car Ninkotu i njegova najveća grobnica na svetu

Japanci tradicionalno poštuju svoje careve kao bogove, te je carevima bilo dozvoljeno da prenesu svu svoju imovinu i više u zagrobni život. Carevi iz Yamato doba su bili posebno poznati po svojim ogromnim grobnicama.

Grob u Sakai gradu, koji pripada caru Ninkotu ( vladao je krajem 4 veka p.n.e.), posebno je impresivan.Zbog ove grobnice veštački je napravljeno brdodugačko čak pet fudbalskih terena, a unutrašnjost je čak dva puta veća od najveće egipatske piramide.

Grobnica je u pravilnom obliku ključaonice i okružena je trostrukim jarkom. U izgradnju ove impresivne strukture je uloženo čak 29 godina napornog rada i na hiljade života. Bez ikakve sumnje ovo je najveći grob na svetu.

07/11/2020 11:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments