Da li ste čuli za cvetajuću pustinju?

15/01/2021 10:52

Da li ste čuli za cvetajuću pustinju?

Zamislite čudo da iz suvog peska za jedan dan procveta čitava cvetna bašta. Na ovom svetu čuda su moguća, doduše ne tako česta. U prvi mah da ovo vidite u najsuvljoj pustinji na svetu sa delovima u kojima kišu tlo nikad videlo nije, pomislili biste da je u pitanju tipična halucinacija od vrućine.

Desierto florido

Od Anda do Pacifika, od Peruanske granice do Bolivijskog Altiplana, na čak 1000 kilometara nalazi se slano tlo ili salares i okamenjena lava najsuvlje pustinje na svetu. Široka je 160 kilometara, potpuno bez vegetacije, okružena planinskim vencima i odsečena od zemljine vegetacije, klime, vetra. Ali jedan neobični fenomen je bar ponekad čini živom, uklapa u deo živog sveta.

Pustinja Atakama se nalazi u Čileu i toliko je sušna da ima delove na kojima kiša nikad nije pala. Fenomen cvetanja pustinje je veoma redak. Dešava se bukvalno preko noći, od jednom is suvog tla, gomile prašine i peska, iscveta bujno cveće i zašareni inače monoton pejzaž u pink i ljubičaste boje. Za ovu neverovatnu pojavu odgovoran je cvet perene, odnosno seme ove biljke koje usađeno u zemlju godinama može da miruje, a potom samo iznenada procveta. Naravno, za to iznenenadno cvetanje potrebna je i kiše. Kiša koja u ovoj pustinji, ređe nego u ostalim pustinjama sveta, padne jednom u par godina, spere zaštitni sloj semena parene i omogući cvetanje i bujanje pustinjske bašte.Ovo se dešava u proseku svakih pet do sedam godina. 

Ovaj fenomen ne dešava se samo u pustinji Atakama koja je inače najsušnija pustinja na svetu. 

Perena je inače zajednički naziv za više ukrasnih višegodišnjih biljaka koje rastu divlje. Naziv perena su dobile od  latinske reči „perennis“ što znači trajno, a ove biljke mogu da žive od 3 do 30 godina.Biljke se posle cvetanja a u uslovima ne odgovarajućim za život mogu primiriti u razvijene podzemene rizome i tako mirovati do nastanka pogodnih uslova za rast i cvetanje.

15/01/2021 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments