Otkrivena zaleđena voda na površini Meseca?

28/08/2018 12:44

Otkrivena zaleđena voda na površini Meseca?

Indijska misija Čandrajan 1, otkrila prisutnost zaleđene vode na površini Meseca.

Naučnici otkrili konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost vode na prirodnom satelitu.

Polovi bogati ledom

Naslage leda otkrivene su na severnom i južnom polu Meseca, a naučnici veruju da su drevnog porekla.

Indijska misija Čandrajan 1, istraživala je Mesec u periodu između 2008. i 2009. godine.

Podaci istraživanja pokazuju da je distribucija naslaga leda nejednaka. Na južnom polu većina leda je koncentrisana u kraterima, dok je na severnom polu led ređi i rasprostranjeniji. Indijska misija je koristila uređaj za mapiranje minerala M3 i identifikovala tri specifičnosti leda na površini Meseca.
M3 je izmerio i način na koji molekuli leda apsorbuju infracrvenu svetlost. Na osnovu toga, moguće je zabeležiti razlike između agregatnih stanja.

Temperature na Mesecu tokom dana dostižu i do 100 stepeni, zbog čega uslovi za površinski led nisu povoljni. Međutim, nagib Mesečeve ose iznosi 1,54 stepena, pa na Mesečevim polovima postoje mesta bez dnevne svetlosti.

Prema proceni naučnika, temperatura u zasenjenim kraterima na Mesečevim polovima ne prelazi -157 stepeni, što kroz duža razdoblja dovodi do stvaranja postojanih ledenih naslaga. Rezultati misije potvrdili su ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Meseca.

Međutim, prema daljim navodima stručnjaka, ti rezultati ne dokazuju nužno prisutnost leda. Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla da bude dostupna kao resurs za buduće misije ljudi na Mesec.

Površinski led je otkirven i na drugim telima Sunčevog sistema, na severnom polu Merkura i na patuljastoj planeti Cerera.

28/08/2018 12:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments