Postoji naučni razlog zašto mrzimo zvuk žvakanja

26/03/2018 09:25

Postoji naučni razlog zašto mrzimo zvuk žvakanja

Stižu dobre vesti: Ukoliko ne volite zvuk žvakanja ili “srkanja”, to je znak da ste zapravo veoma inteligentni, kažu naučnici.

Ukoliko se ježite na zvuk glasnog žvakanja, gutanja ili srkanja, možda imate misofoniju- abnormalnost mozga koja stvara osećaj nelagode kada nastaju zvukovi poput glasnog žvakanja, gutanja, disanja ili čak u slučaju paljenja i gašenja hemijske olovke.

Šta je misofonija?

U nauci, ovaj poremećaj kao termin javio se tek 2001. godine, a doktori su bili podeljeni u mišeljnju je li je ovo stanje legitimno.

Tim sa Univerziteta Njukasl iz Velike Britanije, skenirali su mozak osoba koje pate od misfonije i onih koji nemaju ovaj problem. Ispitanicima su puštani zvukovi, od prirodnih, kao što kiša, neprijatnih, kao što je plač bebe i iritantnih, kao što su zvukovi disanja i žvakanja.

Rezultati su pokazali da osobe koje imaju misfoniju, usled zvukova koji ih iritiraju, imaju značajne promene u aktivnosti mozga u forntalnom režnju. Pored nelagode i nervoze, aktivnost mozga utiče i na pojačano znojenje i ubrzan srčani ritam.

“Za mnoge ljude sa misofonijom, u pitanju su dobre vesti, jer su pokazane razlike u strukturi i finkciji mozga”, navodi se u studiji.

26/03/2018 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments