Skriveni znakovi da gubite sluh na koje treba da obratite pažnju

09/02/2023 11:26

Skriveni znakovi da gubite sluh na koje treba da obratite pažnju

Gubitak sluha nije odlika starenja, a zapravo samo 35% starijih ljudi gube čulo sluha. U nastavku otkrijte iznenađujuće simptome gubitka sluha.

Pored očiglednog simptoma- primetili ste da slabije čujete, postoje još neki, manje suptilni, ali jednako upozoravajući znakovi da je došlo do postepenog gubitka čula sluha.

Zuji vam i zvoni u ušima

Ukoliko primetite da sve češće, kada je tišina, čujete zujanje ili zvonjavu u ušima, to je znak oštećenog nerva u uhu i obavezno idite kod lekara. Kod mladih, ovo može da se desi usled slušanja preglasne muzike, a naročito tokom korišćenja slušalica za uši.

Gubite ravnotežu

Unutrašnje uho šalje signale mozgu kako bismo održavali balans, a ukoliko je ono oštećeno, dolazi do gubitka ravnoteže, nespretnosti i češćeg padanja.

Zaboravnost

Velik deo memorije baziran je na sluhu, te je mnogo teže nešto upamtiti ukoliko ne čujemo. Ako ste primetili da zaboravljate, znajte da to može biti posledica gubitka čula sluha, jer kada ne čujemo, mozak koristi dodatnu energiju da bi procesuirao zvuk u cilju pamćenja i razmišljanja.

Glasni zvukovi su bolni

Zvukovi mogu biti iritantni, ali ne i bolni. Kada gubimo sluh, uho je manje sposobno da procesuira zvukove, te preglasni zvukovi uzrokuju bol u uhu.

09/02/2023 11:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments