Zašto su knjige Gijoma Musoa odličan izbor?

16/04/2020 15:13

Zašto su knjige Gijoma Musoa odličan izbor?

U vreme kada je knjiga „Zato što te volim“ počela da se štampa i kod nas, to je bilo vreme kada su svi knjigoljupci dobili novo autorsko ime na listi za obavezno čitanje. Taj momenat traje i danas.

Gijom je francuski pisac rođen 1974. godine. S obzirom na to koliko je njegovih knjiga sa specifičnim autorskim stilom i načinom pripovedanja prošlo kroz naše ruke, definitvno se činio stariji i životno iskusniji.

Gijom Muso je po zanimanju profesor ekonomije, koji je od malih nogu bio opčinjen književnošću i filmom, pa je počeo da piše još kao student. 

Iako se čini da je knjiga „Zato što te volim“ prva napisana, ona je kod nas prva napravila proboj i učinila zvučnim ime autora. Ipak, ona svakako nije bila početak Musoove književne kreativnosti. Naime, 2001. godine Muso je napisao „Skidamarink”, čiji je početak krađa Mona Lize iz Luvra, pa je to njegovo prvo stvaranje trilera.

Nakon toga doživeo je saobraćajnu nezgodu, što ga je nagnalo da piše o momentu kada nam se čini da ćemo zakoračiti “preko”. Odatle nastaje inspiracija za knjigu “Samo budi ovde”, koja je izašla 2004. godine. Već tada on postaje prepoznatljiv i gotovo afirmisan u književnim krugovima, pogotovo u Francuskoj, odakle kreće njegov start. 

Upravo tamo, godine 2016,
francuski dnevni list Figaro petu godinu zaredom proglasio je Gijoma Musoa najprodavanijim piscem u toj zemlji. 

Nakon toga, ređaju se autorski hitovi, i to bukvalno. Neki od najpoznatijih su:

  • “Možda nebog zna”,
  • “Ostani kraj mene”,
  • “Kako bih bez tebe”,
  • “Devojka od papira”,
  • “Ako sutra ne postoji”,
  • “Central Park”,
  • “Devojka iz Bruklina”,
  • “Devojka i noć”, i mnoge druge.

Njegovi romani do sada su prodati u nekoliko miliona primeraka i prevedeni na 42 jezika, a za sve romane otkupljena su i filmska prava.

Po čemu je prepoznatljiv Gijom Muso?

Kako je Gijom sam svojevremeno istakao, na njegovo pisanje veliki uticaj imali su Stiven King i Alfred Hičkok.

Samo kreiranje misterije koja se nadovezuje na svakog lika sa svih životnih segmenata, stapajući se na trenutni aspekt, i to upravo iz delova odakle ne bismo pomislili da bi autoru ikada palo na pamet da zadire, produkt je njegove predaje filmu i književnosti.

On u svakodnevnom okruženju stvara natprirodno i uz veliku dozu neizvesnosti pruža čitaocu ključ za rešenje, a da bi to mogao, morao je da čita, što je i sam potrvrdio, navodeći da je iza njega veliko čitalačko iskustvo. 

Njegova poslednja knjiga je “Tajni život pisaca”, odličan spoj trilera, misterije i drame u kojoj se svaki lik podvrgava ličnoj retrospektivi.

Kroz uzbudljivu radnju, pisac nas podseća da se težina svega što radimo u životu vraća da nas podseti na to ko smo, pa i da je sve to vrlo naplativo. 

Na kraju, pisac se bavi i težinom istine, aludirajući na to da li smo dovoljno jaki da u bilo kom momentu podnesmo onu istinu koju toliko tražimo.

Najzanimljivije citate Gijoma Musoa pročitajte ovde.

16/04/2020 15:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments