Back to homepage

Gijom Muso – Citati i izreke

Gijom Muso je jedan od najomiljenijih francuskih pisaca. Rođen je 1974. godine u gradu Antib u Francuskoj. Iako je po zanimanju profesor ekonomije, odmalena je voleo književnost i film, pa je još u studentskim danima počeo da piše. Njegova dela su prevedena na preko 36 jezika, a neka od najpoznatijih su: “Samo budi ovde”, “Možda nebo zna”, “Devojka od papira”, “Zov anđela”, “Stan u Parizu”, “Tajni život pisaca”… Nakon što je doziveo tešku saobraćajnu nesreću, počeo je sve više da se interesuje za iskustva ljudi koji su bili blizu smrti, i tom prilikom piše knjigu “Samo budi ovde” 2004. godine. Knjiga je prodata u milion primeraka u Francuskoj i prevedena na 23 jezika.

Pogledajte neke od njegovih najzanimljivijih izreka.

Citati i izreke – Gijom Muso

Svet ti neće ništa pokloniti, veruj mi. Ako želiš da imaš život, ukradi ga.

Jedina stvar koja je zaista u našoj moći jeste na koji način reagujemo na ono što nas zadesi.

Ljubav je uvek opasna. Voleti znači nadati se uprkos riziku od gubitka svega. Ponekad, voleti podrazumeva prihvatanje da ćeš voleti više nego što ćeš biti voljen.

Ako pogazimo sopstvene vrednosti, pogazili smo sve.

Bio sam toliko blizu tebe, da mi je hladno kad sam pored drugih.

Najlepše godine su one koje tek treba da se dožive.

I s poslednjim dahom shvatam sve: da vreme ne postoji, da je život jedino što imamo, da ga nikada ne treba prezreti, da smo svi mi jedno, i da će nam ono najvažnije uvek izmicati.

Ponekad moramo da okrenemo stranu kako bismo na sledećoj mogli da napišemo nešto novo.

Neki kažu da se prava ljubav poznaje po tome što shvatiš da je jedina osoba koja može da te uteši, upravo ona koja te je povredila.

Ništa ne može da prevari više nego fotografija: verujemo da smo ovekovečili jedan srećan trenutak, ali smo samo stvorili nostalgiju.

Ranije su žene nosile prsten i rađale decu kako bi zadržale muškarca pored sebe. To više ne funkcioniše. Kako danas da zadržimo one koje volimo? Ne znam.

Postoji zbivanje čiji tok ne možemo zaustaviti. Ono se mora dogoditi, to se dogodi, bez obzira na sve naše pokušaje da to sprečimo.