Velika tropska oluja – Uragan

27/04/2018 10:54

Velika tropska oluja – Uragan

Uragan predstavlja meteorološku pojavu na Zemlji koja sadrži brze i snažne vetrove sa dosta kiše. Ovi tropski cikloni su brze rotirajuće oluje, koje mogu trajati i nekoliko dana. Karakteristični su za područja SAD-a, severne Australije i jugiostočne Azije. Postoje grupe naučnika, koje ih prate, istražuju i daju im imena. 

Uragani kao velike tropske oluje donose jake vetrove i veliku količinu padavina. Formiraju se nad toplim vodama okeana, blizu ekvatora. Vlažan i topao vazduh iznad površine vode uzdiže se usisavajući vazduh iz okolnih područja.

U samom centru uragana je mirno, bez vetrova i oblaka, ali je deo oko centra najopasniji deo sa najsnažnijim vetrovima, velikim količinama kiše i gustim oblacima. Vetrovi dostižu brzinu i do 320 kilometara na čas. Kada veliki vetrovi pogode more na obali dolazi do podizanja nivoa vode, što prouzrokuje stvaranje velikih talasa, takozvanih olujnih talasa. Olujni talas može dostići visinu i do 6 metara, i prostirati se na više od 150 kilometara.

Ove ogromne pijavice, u zavisnosti u kom delu Zemlje se dešavaju, nazivaju se drugačijim imenom. Tako je u Atlantskom okeanu i istočnom delu Pacifika uragan, u zapadnim delovima Pacifika, tajfun, dok je u Bengalskom zalivu i severnom delu Indijskog okeana, poznat kao ciklon.

Imena uraganima dodeljuje Svetska meteorološka organizacija, a imenovani su po alfabetskom redu. Ime tropske oluje može da se ponovi ali tek nakon šest godina.

Zanimljivo je to da se uragani na južnoj hemisferi kreću u smeru kazaljke na satu, dok se na severnoj sferi kreću u suprotom smeru. Uragan prečnika 2.220 kilometara, veličine skoro polovine teritorije SAD-a, pod nazivom Taifun Tip, najveći je uragan ikad zabeležen, a 1979. godine pogodio je severozapadni deo Pacifika.

27/04/2018 10:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments