Zemlje koje su ostale monarhije i u 21. veku!

26/01/2021 15:52

Zemlje koje su ostale monarhije i u 21. veku!

Od četrdeset i četiri monarhije, od kojih je na čelu čak šesnaest, isti monarh – kraljica Elizabeta druga, mali deo njih je delimično apsolutistički i to su uglavnom monarhije Bliskog istoka, apsolutistička je samo Vatikan, a ostale monarhije su ustavne.

Već smo spomenuli uređenje i ko je na vlasti a ko čuva prestol u Belgiji i Holandiji pa i kako se bira kralj u jednoj manjoj monarhiji Afrike,  i sad nastavljamo da pričamo o velikim monarhijama sveta.

Kraljevina Norveška

Trenutni monarh je kralj Harald V (83) iz kraljevske kuće Šelezving- Holštajn- Sonderburg- Gliksberg, jednog od najstarijih vladarskih domova na svetu koji vuče korene od Haralda Lepokosog iz IX veka. Na presto je došao 17. januara 1991. godine, a sa kraljicom Sonjom ima dvoje dece, princezu Martu Luizu i prestolonaslednika Hokona. Norveška je unitarna ustavna monarhija sa parlamentarnim sistemom vlasti , u kojoj je kralj najvažnija osoba u državi, a premijer u vladi. Vlast je podeljena na zakonodavni, izvršni i sudski ogranak, a monarh je zvanično predstavnik izvršne vlasti, iako su nakon uvođenja parlamentarnog sistema njegove dužnosti postale ceremonijalne- imenovanje i razrešavanje predsednika vlade i drugih ministara. Monarh je i vrhovni zapovednijk Norveških oružanih snaga i poglavar Norveške crkve, kao i zvanični predstavnik zemlje u inostranstvu. Ima pravo na suspenzivni veto na zakonske predloge usvojene u parlamentu, ali ukoliko parlamentarna većina ponovo usvoji zakon, kralj ga ne može sankcionisati. Presto su do 1990. godine nasleđivali samo muški potomci a od te godine presto mogu da naslede i princeze. Iako je Marta Luiza starija od brata Hokona, novi zakon nije bio na snazi u vreme njihovog rođenja, pa je on rođenjem 1973. godine odmah postao naslednik.

Kraljevina Španija

Na čelu Španije je kralj Felipe VI (52) od Burbona i Grčke ili Filip VI, ana tron je došao 19. juna 2014. godine nakon abdikcije njegovog oca Huana Karlosa I, koji je španijom vladao 39 godina. Sa novinarkom Letisijom Ortiz dobio je dve ćerke Leonor (15), princezu od Austrije i naslednicu prestola, i Sofiju (13). Španija je parlamentarna monarhija, sa naslednim monarhom i dvodomnom skupštinom. Izvršnu vlast ima Veće ministara na čelu sa premijerom, kog imenuje kralj, a izbor potvrđuje predsednićki dom. Monarh je poglavar države i njegova uloga je ceremonijalna.

26/01/2021 15:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments