Klin se klinom izbija – HIV-om izlečili rak

13/11/2014 12:51

Klin se klinom izbija – HIV-om izlečili rak

Doktori u Americi su uspeli jednog pacijenta obolelog od raka da izleče tako što su kao lek koristili drugu opaku bolest – virus HIV-a.

Maršal Jensen iz Jute oboleo je od akutne limfobastične leukemije pre dve godine. Kada je saznao za to, odlučio je da putuje po SAD-u tražeći efikasan lek. Pronašao ga je na jednoj klinici u Pensilvaniji, gde se vršilo eksperimentalno lečenje raka genskom terapijom i korišćenjem virusa HIV-a. Ovde je kao jedan od 30 pacijenata započeo svoje lečenje.

Tretman podrazumeva da se pacijentu ubrizgaju bela krvna zrnca koja sadrže deaktivirani HIV virus, koji bi potom uništavao ćelije raka. Maršal je odlično reagovao na terapiju i u potpunosti je izlečen. Ukupno je bilo 30 pacijenata koji su učestvovali u programu, a trenutno je 23 još živo, a 19 izlečeno.

Vođa ovog istraživanja je Karl Džun, koji je sa svojim timom proveo dvadeset godina radeći na eksperimentalnom tretmanu uz pomoć HIV-a.

Povezanost leukemije i HIV-a je otkrivena pre desetak godina, kada je Timoti Vud, pacijent koji je bio zaražen HIV-om oboleo od leukemije. Njemu je obavljena transplantacija koštane srži od donora koji je imao retku genetsku mutaciju, pa je on izlečen i od HIV-a i od leukemije.

Od tada doktor Džun radi na razvoju ovog tretmana u kome se koristi virus HIV-a.

Izvor: Blic

13/11/2014 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments