Koje namirnice su odlične u borbi protiv visokog pritiska?

13/09/2018 10:52

Koje namirnice su odlične u borbi protiv visokog pritiska?

Visok krvni pritisak prouzrokuje određene posledice, međutim reč je o stanju koje se može kontrolisati.

Najbitnija je uravnotežena ishrana koja uključuje lekovite začine i bilje. Pravilna ishrana može uticati na smanjenje rizika od ovog stanja, ali i na smanjenje povišenog pritiska.

Visok pritisak

U većini slučajeva visokog krvnog pritiska ne može se utvrditi uzrok. Naime, reč je o kombinaciji raznih faktora poput alkohola, stresa, pušenja, gojaznosti i fizičke neaktivnosti. Ovi faktori, uključujući genetske predispozicije i starosnu dob, utiču na problem visokog pritiska.

Visok krvni pritisak nije bolest, međutim reč je o stanju koje mora da se sanira, kako ne bi prouzrokovalo nešto gore.

Stručnjaci preporučuju preduzimanje preventivnih mera protiv srčanih oboljenja, šloga i bolesti bubrega, prirodnom regulacijom krvnog pritiska.

Sjajan način da ishranu učinite lekovitom jeste da u nju uvrstite začine i bilje koje štite srce i krvne sudove.

Beli luk

Prirodni antibiotk, beli luk, sadrži alicin, supstancu koja ima antibakterijsko, antioksidantno, antihipertenzivno dejstvo, a smanjuje i masnoće. Sprovedena istraživanja su pokazala da beli luk može da snizi pritisak.

Cimet

Cimet pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja. Studija Centra za primenjenu nauku u zdravstvu u Ohaju pokazala je da cimet podiže nivo antioksidanata koji su povezani s snižavanjem šećera u krvi.

Crni luk

Crni luk sadrži kvercetin, flavonoid antioksidant za koji je utvrđeno da je preventiva protiv srčanih oboljenja i šloga.

Masline

Masline predstavljaju značajan sastojak mediteranske kuhinje. Reč je o jednoj od najzdravijih namirnica na svetu. Dokazano je da ulje od maslina snižava krvni pritisak.

Origano

Origano sadrži karvakrol, koji deluje protiv visokog pritiska. Naime, utvrđeno je da karvakrol snižava puls i uravnotežuje arterijski pritisak, kao i sistolni i dijastolni pritisak.

Glog

U tradicionalnoj medicini, glog se koristio za lečenje visokog pritiska. Istraživanja Univerziteta u Engleskoj su pokazala da glog snižava srednju vrednost dijastolnog pritiska.

13/09/2018 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments