Iz fotelje u muzej

18/03/2021 16:41

Iz fotelje u muzej

Kanadski dizajner Endrju Luis je, u dogovoru sa predstavnicima tamošnje državne pošte, obradovao građane u 28 gradova. Naime, 37 kamiona za prevoz pošiljki ofarbano je veselim bojama. Ono što je zajedničko pokretnim muralima su sunce i reč “hvala”, koja je ispisana na vozilima. Žitelji ove države su projekat dočekali sa oduševljenjem, a društvenim mrežama su počele i da se dele fotografije ukrašenih vozila.

Instagram / @andrewlewisart

Posete muzejima u papučama

Kažu da je terapija bojama čoveku najbliža i najdelotvornija, kao i da je kultura potreba, a ne prestiž. U skladu sa dešavanjima u svetu i kod nas, veliki broj kulturnih institucija omogućio je građanima, u proteklih godinu dana, i online posete.

Sve oko nas je umetnost, od vezenih peškira do ulične rasvete. Upravo svi ti komadi nam čine život prijatnijim, a odsustvo istih depresivnim. Radost je u malim stvarima, kažu, a psiholozi dodaju još i u bojama. Neka istraživanja pokazala su da uz prijatnu muziku sa pažljivo uređenim radnim prostorom, ljudi bivaju produktivniji. Umetnost, sa druge strane, predstavlja i kritiku nekom vremenu/događaju/pojavi.

Kroz slike ili skulpture, recimo, se lakše i brže se mogu savladati određene nepoznanice u vezi sa nekom epohom ili učešćem čoveka u njoj. Poznavaoci kažu i da ko se razume u umetnost, konstantno se razvije, ali i teži kreativnosti. Umetnost nas lišava samoće, ali kao i sva druga stanja, jasnije definiše.

Vodeći se time, program “Gugl Art projekta” omogućio je korisnicima interneta da posete neke od najznačajnijih muzeja. Zahvaljujući modernoj tehnologiji moguće je, iz fotelje, obići preko 60 institucija kulture. Sa postavkama, muzejima i galerijama možete se upoznati OVDE

U Srbiji

Pored svetski poznatih muzeja i galerija, moguće je posetiti i videti postavke i u domaćim izložbenim prostorima.

Izložba slika Balkana Paje Jovanovića mogu se, između ostalih, pogledati u Narodnom muzeju u Beogradu. Virtuelno se može obići i izložba posvećena Ivanu Meštroviću. Inače, ovaj muzej osnovan je 10. maja 1844. godine i to ukazom tadašnjeg ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Virtuelnu tura počinje OVDE.

Rimski grad i legijski logor Viminacijum je preko svoje internet stranice omogućio posetiocima da se upoznaju sa ovim arheološkim parkom. Inače, on je zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. Godine, iako se za njega zna oko 2000 godina. Posetu možete započeti OVDE.

Od stranih muzeja i galerija predstavljamo vam:

1. Ermitaž muzej, Sankt Peterburg (Rusija)

2. Luvr, Pariz (Francuska)

3. Britanski muzej, London (Velika Britanija)

4. Nacionalna galerija umetnosti, Vašington (USA)

5. Pergamski muzej, Berlin (Nemačka)

6. Muzej Van Gog, Amsterdam (Holandija)

7. Ufici galerija, Firenca (Italija)

8. Metropoliten, Njujork (USA)

9. NASA, Hjuston (USA)

10. Vatikanski muzeji, Vatikan (Italija)

 

pročitajte još i:

Ko najviše uživa u umetnosti?

 

 

 

 

18/03/2021 16:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments