Beograd: Hor bečkih dečaka u Sava centru

17/05/2016 11:02

Beograd: Hor bečkih dečaka u Sava centru

Jedan od najpoznatijih kulturnih brendova Austrije i grada Beča, slavni hor bečkih dečaka, nastupaće i u Beogradu – u Velikoj dvorani Sava centra, u subotu, 21. maja.

Hor bečkih dečaka postoji od 1498. godine, kada su nastupali samo na carskom dvoru u Beču. Ova radicija prekinuta je 1918. godne, od kada hor nastupa i na drugim mestima.

Današnji naziv hora datira od 1922. godine, a od 1926. godine hor održava i turneje, pa tako nastupaju širom sveta.
Bečki dečaci su poznati po jedinstvenom zvuku, ali i specifičnoj garderobi koju nose na nastupima – stilizovana mornarska odela.

U horu peva 100 dečaka, uzrasta od 10 do 14 godina, koji su pripadnici 30 različitih nacionalnosti i podeljeni u četiri zasebna hora.

U toku samo jedne godine, Bečki dečaci nastupe na oko 300 koncerata i različitih manifestacija pred više od pola miliona ljudi.

Zajedno sa orkestrom Bečke filharmonije i pevačima Bečkog državnog hora, Hor bečkih dečaka održava tradiciju carskih muzičara: kao Hor Carske muzičke kapele, Bečki dečaci pevaju nedeljne mise u bečkoj Carskoj kapeli, kao što su to činili od 1498. godine.

Ovog 1. januara nastupili su šesti put na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije.

Muzičari poput Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonija Salijerija, Kristofa Vilibalda Gluka i Antona Bruknera sarađivali su sa horom. Braća Jozef i Mihael Hajdn bili su članovi hora Katedrale Sv. Stefana i često su pevali sa carskim horom dečaka.

Na beogradskom koncertu predstaviće jedan od svojih najpopularnijih projekata koji nosi naziv “Put oko sveta za 80 minuta”.

Ovaj program je veoma raznovrstan i obuhvata pesme u rasponu od narodnih, preko klasičnih i pop numera, iz svih zemalja koje je posetio Filijas Fog, junak čuvenog romana Žila Verna, koji je poslužio kao inspiracija za kreiranje programa.

To su pesme iz Engleske, Francuske, Italije, Indije, Kine, Japana, Irske i Amerike.

17/05/2016 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments