Do obrazovanja i kulture dovoljan samo jedan klik

23/03/2021 16:53

Do obrazovanja i kulture dovoljan samo jedan klik

Sajam obrazovanja „Putokazi“, Programski deo Sajma knjiga „Dani Laze Kostića“ i  Virtuelna izložba „Šidski pejzaži Save Šumanovića“ biće održani onlajn, na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs, od 24. do 26. marta.

Tokom tri dana, na „Putokazima“ informacije o  obrazovnim profilima ponudiće više od 70 učesnika – 40 institucija visokog obrazovanja – Novosadski univerzitet, sa svim fakultetima, 3 naučna instituta, Vojna akademija, državni i privatni fakulteti, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, visoke škole u Vojvodini, kao i 20 vojvođanskih srednjih škola i veliki broj srednjih škola u Novom Sadu. Nastupaju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

“Malim“ i „velikim“ maturantima izlagači će pomoći da nađu odgovor na pitanje „kuda dalje?“. Informacije će dobijati na štandovima, u kontaktima sa izlagačima ili kroz promocije i prezentacije koje će biti održane onlajn.

Za učitelje, nastavnike, profesore, pedagoge, školske psihologe… pripremljene su konferencije i vebinari –  „Dualno obrazovanje“, „Naučnoistraživačka delatnost u izazovima vremena“ i „Online učenje – Izazovi online nastave“. Tokom tri dana na Sajmu obrazovanja biće obrađeno oko 20 tema.

Stručne komisije Novosadskog sajma, od 2017. godine ocenjuju i kvalitet vaspitno-obrazovnih ustanova. Radile su i ove godine. Učesnici su ne samo iz Srbije, već i iz Crne Gore i Hrvatske. Spremne su medalje, povelje, plakete, diplome i pehari, a kome odlaze ta priznanja Novosadskog sajma znaće se u sredu, 24. marta.

Za posetioce Sajma obrazovanja organizovana je Poklon igra. Svi koji se upravo na toj priredbi registruju kao učesnici Poklon igre imaju šansu da dobiju laptop, tablet računar ili mobilni telefon. Prijavljivanje traje do petka, 26. marta, do 16 časova.

Programski deo sajma knjiga “Dani Laze Kostića”

Brend Sajma knjiga u Novom Sadu svakako su uvek bili „Dani Laze Kostića“. Ove godine će takođe biti održani u onlajn izdanju. U digitalnom okruženju srešće se izdavači, pisci, kritičari, istoričari i publika. U tridesetak termina, kroz razgovore i video materijale, biće obrađeno više od 40 tema. Programi će moći da se prate uživo na platformi ExpoOnline.rs, ali i odloženo.

Razgovaraće se o delu Laze Kostića – prevodilačkom radu i filozofskim aspektima njegovog stvaralaštva, a biće predstavljen i prošlogodišnji dobitnik Nagrade „Laza Kostić“. Tema su i književni sadržaji u okviru projekta Evropske prestonice kulture, kao i književni časopisi kao činioci književnog života Novog Sada. Ovoga puta nezaobilazan je i fenomen novosadske (sub)kulturne scene „Lun, kralj ponoći“ Frederika Eštona, zapravo Mitra Miloševića, našeg sugrađanina za kojeg kažu da je najtiražniji pisac sa ovih prostora. Teme „Dana Laze Kostića“ su i izdavaštvo između profitabilnosti i estetskog, savremena turska književnost, antologije – novosadskih priča i novosadskih pesnika.

Posetioce platforme očekuju i promocije knjiga, predstavljanja novih udžbenika, ali i romana za tinejdžere, osnovce, predškolce,  priče o kaligrafiji.

Biće i govora o značajnim jubilejima – 100 godina „Dnevnika o Čarnojeviću“ Miloša Crnjanskog, 100 godina kontinuiranog rada Pasterovog zavoda na profilaksi besnila ljudi i životinja, 60 godina Spomen zbirke Pavla Beljanskog, 50 godina zbirke „Krivice“ Aleksandra Tišme. Posetioci će imati priliku da slušaju i o kolonizaciju između dva setska rata i Srpskoj despotovini u Sremu.

U programu su i „Dani ruske kulture“, promocija 160-te pozorišne sezone Srpskog narodnog pozorišta, a čuće se i Svetosavska beseda.

Na „Danima Laze Kostića“, programe, između ostalih organizuju Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Matica srpska, Gradska biblioteka u Novom Sadu, beogradski „Kreativni centar“, Društvo sunarodnika i prijatelja Rusije „Rusija“.

Virtuelna izložba “Šidski pejzaži Save Šumanovića”

Novosadski sajam je u saradnji sa Galerijom Bel Art i Galerijom slika „Sava Šumanović u Šidu“, na platformi ExpoOnline.rs, pripremio i Virtuelnu izložbu „Šidski pejzaži Save Šumanovića“.

Biće predstavljeno 12 reprezentativnih pejzažnih slika iz Šumanovićevog poznog opusa, koji brojni vrsni kritičari i poznavaoci umetnosti smatraju vrhuncem njegovog slikarstva.

U šetnji kroz galeriju, klik na sliku donosi i nekoliko rečenica o samom delu. Dodatak Izložbi je video sa 30 slika, od kojih se mnoge nalaze u depou Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu, što svedoči da će ova virtuelna 3D postavka biti kuriozitet i prava poslastica za sve ljubitelje likovne umetnosti.

23/03/2021 16:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments