Uskoro ćemo kanale menjati mislima, umesto daljinskim upravljačem

22/06/2015 11:19

Uskoro ćemo kanale menjati mislima, umesto daljinskim upravljačem

Prototip najnovije tehnologije, koja je stvorena kako bi zamenila daljinski upravljač, predstavljena je, ali još uvek nije spremna za tržište.

Kako kompanija BBC navodi, ova tehnologija je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali se na njoj aktivno radi.

Trenutno je u obliku elektronske “kape” sa senzorima, čime bi trebalo da se obezbedi detektovanje moždanih talasa korisnika i omogući mu da menja programe tako što će se malo intenzivnije skoncentrisati na te misli.

Prema rečima Sajrusa Sajhana, šefa poslovnog razvoja u “BBC Digital”, ovaj uređaj je testoran već na 10 ljudi koji su uspeli da pokrenu BBC-jev iPlayer i prebace program mislima.

Zamislite svet u kojem, umesto da posežete za svojim daljinskim, kad poželite da gledate televiziju samo pomislite ‘upali BBC1’”, rekao je Sajhan i dodao – “Zamislite da sedite u svojem automobilu, pomislite ‘želim da slušam Radio 4,’ a zatim čujete kako se pali radio stanica, za vreme vašeg puta na posao. Možda samo želite da pomislite ‘dajte mi najnovije vesti,’ i zatim dobijete personalizovani set medijskih naslova“.

Sejhan navodi i da je ova tehnologija tek u razvoju, a da se uređaji za čitanje moždanih talasa usavršavaju iz dana u dan.

22/06/2015 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments