Otkriveni fosilini ostaci izumrlog srodnika sisara i njegovih potomaka!

02/11/2018 09:35

Otkriveni fosilini ostaci izumrlog srodnika sisara i njegovih potomaka!

Naučnici su otkrili fosilne ostatke ženke izumrlog srodnika sisara i njenih 38 beba!

Reč je o važnim i ubedljivim dokazima da je došlo do značajnih promena u evoluciji sisara.

Veliko otkriće

Otkriveni ostaci predstavljaju jedine očuvane fosile beba pretka sisara, koje nauka poznaje, što bi moglo bitno uticati na saznanja biologije sisara.

Kako objašnjavaju naučnici s Univerziteta u Teksasu, koji su otkrili i testirali ostatke, zahvaljujući evoluciji, visoke reproduktivne sposobnosti zamenjene su većim mozgom.

U pitanju je cinodont, srodnik sisara koji je živeo pre oko 185 miliona godina, odnosno u periodu Jure. Naučnici su ga nazvali Kayentatherium wellesi.

FOTO: www.dailymail.co.uk

Mladunci cinodonta bili su dva puta veći nego mladunci bilo kojeg sisara današnjice prosečne visine. Naučnici smatraju da se cinodont razmnožavao kao gmizavci.

Na području gde su otkriveni fosili, nisu pronađene ljuske od jaja, ali istraživanje navodi na zaključak da su se bebe verovatno razvijale u jajima ili su pak uginule odmah pošto su izlegle.

Istraživanje je pokazalo da su bebe imale mali mozak, što ide u prilog pretpostavci da se tokom evolucije mozak sisara povećavao, a potomstvo smanjivalo.

Vođa studije, Eva Hofman istakla je da bebe predstavljaju važan deo evolucionog stabla i da su ih karakterisale brojne odlike koje su bliske današnjim sisarima.

Milionima godina kasnije, sisri su dobili veći mozak, ali manji broj potomaka.

Otkriveni fosili, naučnicima pružaju uvid u reproduktivnu biologiju životinje koja nije u potpunosti bila sisar, odnosno, ona se nalazila u periodu tranzicije gmizavca u sisare.

02/11/2018 09:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments