Kako su ove statue ponele crvene kape?

21/06/2018 10:46

Kako su ove statue ponele crvene kape?

Reč je o statuama sa Uskršnjeg ostrva, koje na glavi imaju crvene kape.

U pitanju je pojava koja je dugo mučila naučnike, a nakon niza sprovedenih istraživanja i studija, napokon imaju odgovor.

Rešena misterija crvenih kapa

Kape teške 12 tona krase “glave” statua visokih četiri metra. Nakon dugogodišnje potrage za odgovorima, naučnici su uspeli da razjasne misteriju.

Naime, ove crvene kape nazivaju se “pukao” i napravljene su od crvenog kamena iz kamenoloma. Kako se kamenolom nalazi na drugom kraju ostrva, naučnici tvrde da su kape dodate kasnije, nakon što su statue podignute.

U naučnim krugovima, postavljala su se razna pitanja ali najčešča su bila – zašto i kako su crvene kape teške 12 tona završile na glavama statua?

Arheolozi sa Državnog Univerziteta u Pensilvaniji otkrili su moguće tehnike pomoću kojih su kape mogle biti postavljene na ove kipove.

Osmišljene tehnike poduprete su arheološkim dokazima.

Prema podacima, u 13. veku polinezijski pomorci su naselili Uskršnje ostrvo, a decenijama nakon toga, počeli su izgradnju gigantskih kipova od vulkanskog kamenja, za šta im je trebalo skoro dva veka.

Ustanovljeno je da su monoliti iz kamenoloma prebacivani pomoću tehnike ljuljanja ili micanja s jedne na drugu stranu. Međutim, kamenolom, izvorište crvene cigle od koje su kape i napravljene, nalazi se na udaljenosti od 12 kilometara od statua.

Istraživanje je pokazalo da su kape napravljene naknadno, u 16. veku, a možda i kasnije, nakon što je materijal dokotrljan iz kamnoloma, a zatim obrađen pored statua, pred samo postavljanje.

U toku postavke, graditelji su koristili rampe. Obrada podataka i primena fotogrametrije i 3D tehnologije, otkrila je udubljenja na bazi kamenja koja ukazuju na to da kape nisu mogle jednostavno da se guraju rampom.

Naučnici tvrde da su graditelji uz pomoć velikih rampi uspeli da podignu kape na vrh uspravnih kipova. Kape su kotrljane zahvaljujući kanapu. Kako bi podigli teške predmete do rampe, koristili su rotacionu polugu. Za obavljanje ovakvog procesa bilo je potrebno oko 15 snažnih radnika.

Naučnici i dalje nemaju odgovor na pitanje zašto su sve to radili. Veruje se da su kape koristili kako bi razlikovali kipove i da su kape označavale viši status.

Ono što je sigurno, jeste da stavljanje ovih kapa predstavlja velik i dubok značaj za graditelje.

21/06/2018 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments