Kako su godine stvaranja rasa izmenile mozak pasa?

04/09/2019 14:38

Kako su godine stvaranja rasa izmenile mozak pasa?

Danas, na svetu postoji preko 300 vrsta pasa, koje variraju u boji, veličini i obliku. Ali ne razlikuju se psi samo po izgledu, već i po strukturi mozga.

Ljudi su pripitomili pse pre više od 15.000 godina i od tada, ove životinje su verni prijatelji čoveka. Danas, kao što znamo, postoji više od 340 rasa pasa, neke su manje, a neke više popularne i tražene.

Pored toga što psa biramo na osnovu izgleda i veličine, veliku pažnju posvećujemo naravi samog psa. Istraživanja su pokazala da različite rase imaju različite strukture u mozgu, te se različito ponašaju. Samim tim, neki su pogodni za porodice, neki se lakše dresiraju, dok su drugi idealni za lov.

Tim naučnika sa Harvarda skenirali su mozak 62 pojedina psa, 33 različite vrste. Pokazano je da psi imaju drugačije strukture mozga koje utiču na kontrolu, odgovor na stres, čulo mirisa itd.

Tako tzv. policijski psi (nemački ovčar, rotvajler) imaju izraženo čulo vida, dok psi za lov (pit bul na primer) imaju izraženi osećaj za reagovanje pod stresom.

 

04/09/2019 14:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments