Na današnji dan preminuo Frojd

23/09/2015 15:29

Na današnji dan preminuo Frojd

Na današnji dan, 23. septembra 1939. godine, preminuo je austrijski lekar i psiholog, začetnik psihoanalize, Sigmund Frojd.

Rođen je 6. maja 1856. godine u Frajvurgu, a četiri godine kasnije sa roditeljima se preselio u Beč. Bio je jedan od sedmoro dece svojih roditelja, ali je bistrinom i isticanjem od malena dobijao najviše pažnje roditelja.

Zbog toga što je bio Jevrej morao je da studira pravo ili medicinu, pa je upisao studije medicine u Beču 1873. godine, kada je upoznao svoju buduću ženu, Martu Bernis.

Nakon školovanja, učestvovao je u istraživačkom radu fiziologije, gde je upoređivao mozgove odraslih ljudi i fetusa. Zatim se bavio istraživanjem osobina kokaina, koji je isprobavao i na sebi. Sledeće tema za istraživanje Frojdu je bila uzrok i terapija histerije, u čemu sarađivao sa neurologom Žanom Šarkoom.

Veliki uticaj na rad Frojda imao je bečki lekar Jozef Brojer, od koga je Frojd preuzeo tehniku hipnoze, iz koje je kasnije razvio “tehniku slobodnih asocijacija“. Zajedno sa Brojerom Frojd je 1895 godine objavio knjigu “Studije histerije“, u kojoj se prvi put pojavljuje psihoanaliza.

Knjigu “Tumačenje snova” je Frojd objavio 1900. godine, a u njoj je pokazao značaj snova i podsvesnih želja.
Najpopularnija knjiga koju je Frojd objavio je “Psihopatologija svakodnevnog života” koju je napisao 1904. godine.

Poslednjih godina života Sigmund Frojd se borio sa rakom, zbog čega je bio operisan više od 30 puta. I pored svih operacija, umro je od posledica raka, 23. septembra 1939. godine u Londonu, u 83. godini.

Više detalja o životu i radu Sigmunda Frojda pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

23/09/2015 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments