Samo tri osobe su pobegle iz Alkatraza, a evo i kako!

26/02/2018 09:29

Samo tri osobe su pobegle iz Alkatraza, a evo i kako!

Zatvor Alkatraz smešten u zalivu San Francisko na ostrvu Alkatraz  i važi za jedno od najozloglašenijih zatvora na svetu. U jednom periodu ovde su boravili najveći kriminalci u Americi, a samo troje zatvorenika je odavde uspelo da pobegne.

U svojoj tridesetogodišnjoj istoriji postojanja, samo je jedna grupa zatvorenika uspela da uspešno pobegne iz Alkatraza. Od 36 ljudi koji su ikada pokušavali da pobegnu dotad, 23 je ubijeno, a ostali su se udavili.

Međutim, tri čoveka, braća Džon i Klarense Anglin i Frenk Moris izveli su jedno od najvećih bekstava iz zatvora ikad. Tri zatvorenika planirali su beg nekoliko meseci, a tajno, pravili su i oruđe potrebno za ovaj poduhvat. Onda, 11. juna 1962. godine, svoj plan su sproveli u delo.

Jedino bekstvo iz Alkatraza ikada

Te noći, Džon, Klarens i Frenk napunili su krevete papirom, da liči kao da spavaju i provukli su se kroz ventilacione cevi, te su se popeli na vrh zatvora. Kroz sulundar spustili su se na tlo i uz pomoć plovila koje su napravili od 50 ukradenih kabanica, otplovili su u Tihi okean. Obezbeđenje nije ni u jednom trenutku shvatilo da ih nema.

Da li su živi begunci iz Alkatraza?

Ipak postoji kvaka: niko ne zna šta se sa beguncima desilo. Kada je delove splava izbacilo more na obalu, mnogi su pretpostavili da su se begunci udavili ili da su preminuli usled posledica smrzavanja u ledenoj vodi.

Ipak, 50 godina kasnije, Anglin porodica dala je dokaze koji upućuju na to da su begunci preživeli. Za početak, Klarensova i Džonova majka dobila je čestitke za Božić koje su potpisali ovi momci, tri godine nakon bekstva. Porodica je takođe objavila fotografije braće nastale najverovatnije 20 godina od bekstva.

Navodno, Džon Anglin je poslao pismo policiji San Franciska 2013. godine u kojem je naveo da su sva trojica preživeli beg, a da je u vreme slanja pisma, jedino on i dalje bio živ. Ipak, FBI sumnja u autentičnost pisma, tako da je sudbina ova tri momka ostala deo legende.

26/02/2018 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments