Da li na Jupiterovom mesecu postoji život?

21/05/2018 11:05

Da li na Jupiterovom mesecu postoji život?

Naučnici su, nakon proučene svemirske letelice Galileo, stare 20 godina, objavili da je glavni kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom, Jupiterov mesec Evropa. 

U pitanju je letelica Nase, koja je 1995. godine, prva ušla u orbitu džinovske planete.

Glavni kandidat u potrazi za vanzemaljcima

Jupiterov mesec Evropa ima potrebne elemente za život. Sadrži vodu, energiju, ugljenik, a mogao bi i da sadrži život kakav poznajemo. Naučnici su prikupili podatke koje je letelica Galileo očitala. Naime, letelica je proletela kroz vodeni stub, gejzir, koji se probio kroz zaleđenu površinu Evrope. Ispod ledene površine nalazi se okean, koji je prema podacima, dva puta veći od svih Zemljinih okeana zajedno.

Iz laboratorije za primenjenu fiziku na Univezitetu Džon Hopkins navode da je otkriven novi vodeni oblik, koji je moguće istražiti. U pitanju je, najverovatnije, najpogodniji deo Evrope za život.

Pogledajte i: Da li “Oumuamua” ima veze sa vanzemaljcima?

Materijal iz okeana, koji je topao, a pritom zaštićen ledenom korom, može da probije ledenu kapu i pruži mogućnost za uzimanje uzoraka.

Očekuje se uskoro i prilika za dalje istraživanje i uzimanje uzoraka, na koje se američka svemirska agenicija već priprema. Naime, Nasa 2022. godine, planira da lansira Europa Clipper letelicu sa ciljem da istraži orbitu planete Jupiter. Planira se uzimanje uzoraka iz “gejzira”, niskim preletanjem, koji će naučnicima omogućiti dalju potragu za mogućim postojanjem mikroba u okeanu Evrope.

21/05/2018 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments