Poslušajte najsrećniju božićnu pesmu čiji je kompozitor- nauka!

06/12/2017 09:34

Poslušajte najsrećniju božićnu pesmu čiji je kompozitor- nauka!

Grupa muzičara okupila se kako bi uz pomoć nauke osmislili i snimili najsrećniju prazničnu pesmu svih vremena.

Bilo da ih volimo ili ne, novogodišnji i božićni praznici nisu isti bez dobro poznatih melodija. Iako je ovaj trend najpopularniji u zapadnim zemljama, u proteklih nekoliko godina, postao je omiljen i kod nas, a brojne klasične američke pesme poput “Jingle Bells” i “Santa Claus is coming to town” uveliko se pevaju i u domovima u našoj zemlji.

Iako ove pesme kod većine ljudi izazivaju lepa osećanja, muzičari su odlučili da odu korak dalje i da, uz pomoć naučnika, osmisle i snime navodno najsrećniju prazničnu pesmu svih vremena.

Ovo je najsrećnija božićna pesma

Forenzički muzikolog Džo Benet je skoro ceo život proveo analizirajući kompoziciju pesama, a radi kao savetnik u muzičkoj industriji. Specijalizovao se za prepoznavanje sličnosti u pesmama i tako pomaže muzičarima da budu originalni i da izbegnu korišćenje melodija koje su slične već snimljenim pesmama. Kako uskoro kreću praznici, Džo je, uz pomoć znanja i svog muzičkog talenta, analizirao reči, teme, note, tempo i vokal u više od 200 poznatih prazničnih pesama, ne bi li osmislio jedinstvenu prazničnu himnu.

“Ne postoji formula za uspešnu pesmu, a u praksi, tekstopisci kombinuju svoje iskustvo, muzičke veštine i lične kreativne preferencije, dok pišu pesmu”, objasnio je Benet. “Međutim, mi možemo da na osnovu karakteristika omiljenih prazničnih pesama, izvučemo ono zajedničke stavke koji ih čine omiljenim i veselim”, dodao je ovaj muzikolog.

Kada su u pitanju božićne pesme, najpopularnije uključuju karakteristike poput spominjanja reči zabava, sneg, dom, ljubav i mir, ali i sami pojmovi Deda Mraza te Božića igraju veliku ulogu. Uz to, omiljene praznične melodije sadrže i zvuk zvončića, a prosečan tempo je 115 bita u minuti.

Na kraju analiziranja, napravljena je pesma “Love’s not just for Christmas”, koju je snimio londonski gospel hor. Uz njih, pevali su i muzičke legende poput Madone i Džordža Majkla. Britanski tekstopisac, Stiv Anderson, napisao je reči pesme.

U nastavku, poslušajte kako zvuči najsrećnija božićna pesma ikada!

06/12/2017 09:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments