Ovo su poslovi koje bi mnogi poželeli

20/02/2020 12:18

Ovo su poslovi koje bi mnogi poželeli

Da li postoje idealni poslovi i da li je moguće uživati u svom poslu?

Posao testiranja tobogana

U Velikoj Britaniji jedna kompanija je tražila osobu koja će isprobavati tobogane koje oni prave. Posao isprobavača tobogana, osim zabave dok se spušta niz tobogan, podrazumeva i putovanje širom sveta – gde god da se nalaze tobogani ove kompanije.

Naravno, postojali su i uslovi koje je kompanija tražila od kandidata koji su se prijavili za ovaj, izuzetno neobičan i sigurno zabavan posao. Naime, od kandidata su tražili da imaju jake govorne i pisane veštine, da su aktivni na društvenim mrežama, da imaju mogućnost da često putuju i da su spremni za fleksibilno radno vreme. I pored ovih “izuzetno zahtevnih uslova”, veliki broj ljudi se prijavio, ali samo je jedan čovek imao sreću da dobije ovaj, može se reći, posao iz snova.

Zbog posla putovao je pola godine po Evropi, posetio Egipat, Tunis i Tajland, a plata mu je iznosila 40.000 dolara. Osim toga, redovno se spuštao niz tobogan. Da li može biti bolje?

Posao testiranja video igara

Postoji toliko video igara koje biste voleli da igrate ali jednostavno nemate vremena – zbog posla. Za one koji bi često radnije ostali kod kuće i javili šefu da su bolesni kako bi konačno imali vremena da rade ono što vole, odnosno da igraju igrice – postoji jedna dobra vest.

Postoje kompanije koje zapošljavaju ljude da igraju video igrice. Naravno, nije to isto kao kada inače igrate svoje omiljene igrice, ali nije baš toliko suprotno.

Naime, posao testiranja video igara se sastoji od igranja igrica iznova i iznova, sa ciljem da se pronađu sve greške i istraže sve mogućnosti igrice. Ovo ne mora uvek biti toliko zabavno koliko se čini, jer je potreban određeni nivo koncentracije zarad što bolje odrađenog posla.

Degustator čokolade

Za sve prave ljubitelje čokolade, posao degustatora čokolade mora biti posao iz snova. Međutim, Orijeta Đanjorio tvrdi da to nije baš najlakši posao, niti je jedina obaveza da se jede čokolada. Degustacija čokolade podrazumeva još neke obaveze, kako bi se ustanovio njen kvalitet.

Proces degustacije čokolade podrazumeva prvo mirisanje čokolade, kako bi s utvrdila njena aroma. Nakon toga se čokolada lomi i osluškuje njena hrskavost. Tek onda na red dolazi degustacija čokolade. Tada se kockica čokolade stavlja usta i pušta da se istopi, kako bi se proverila njena tekstura.

Iako ne možemo zamisliti da je čokolada ružnog ukusa, degustatori najbolje znaju kakvog sve ukusa ona može biti, a zahvaljujući njima – mi ostali to ne moramo nikad da iskusimo. Često se dešava da je čokolada gorka ili zagorela, zbog čega se upošte ne guta, neko se ispljune nakon nekoliko sekundi.

Dakle, posao degustatora ne mora nužno predstavljati “sladak” posao, ali je svakako od velikog značaja za sve (nas) ljubitelje čokolade.

Lego profesor

Ukoliko volite Lego kocke i imate dovoljno znanja, onda je posao Lego profesora pravi posao za vas. Ovo radno mesto je otvoreno na Kembridž Univerzitetu. Još uvek nije poznato šta je tačno posao Lego profesora, ali se zna da će platu dobijati iz Lego fondacije. Metod predavanja biće vezan za igranje ovim kocikicama.

Degustator piva

Slična situacija kao i sa degustatorom čokolade. Posao svim pivopijama može delovati kao iz snova, ali ne mora nužno biti tako.

Prema iskustvu jednog profesionalnog degustatora – Stiva Brunleta, koji je zaposlen u kompaniji “Marson’s brewery”, degustator piva mora ima i neophodno znanje, kao i mogućnost fleksibilnog radnog vremena.

Iako degustator piva ima stalni pristup pivu, a njegovo radno mesto najčešće predstavlja neki pab, on ne može samo da sedi i uživa u svom omiljenom piću. Postoje obaveze koje mora ispuniti – on mora proveriti bistinu piva, ukus, kao i koja je odgovarajuća temperatura za posluženje određenog piva.

20/02/2020 12:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments