Kako provesti odmor na Maldivima?

09/03/2020 12:36

Kako provesti odmor na Maldivima?

Država sa najnižom nadromskom visinom na svetu, koja se nalazi na nešto preko metar iznad nivoa mora (na najvišoj tački dva metra), leži na Indijskom okeanu svojim prostranim, ravnim, besprekorno belim plažama. Maldivi su se ugnezdili na pola puta između Afrike i Indonezije i privlače putnike koji su se nameračili da uživaju u tirkiznim talasima.

Sa svojih 26 atola i 1190 ostrvaca (manje od trećine je naseljena) Maldivi liče na ogromnu slagalicu peščanih sprudova i laguna. Neverovatno veliki broj podvodnih vrsta nastanio se u okolnim grebenima, što Maldive čini posebno popularnim za ronioce.

Maldivi su mesto gde ljudi dolaze iskusiti ostrvski način života na najopušteniji mogući način. Bez obzira da li obilazite koralne grebene u čamcima sa staklenim dnom ili dremate u bungalovima uz vodu, šanse da se vratite kući razočarani su skoro ravne nuli. Kao što poznati pisac o Maldivima, Adrian Nevil kaže: „Teško je imati loš odmor na Maldivima.“

Upoznavanje Maldiva

U nizu prstenastih ostrvskih atola kao što su Severni Ari atol, Južni Ari atol, Lamu atol, nalaze se grupe ostrva obično sa aerodromom. Na Kafu atolu se, na primer, nalazi Velana međunarondni aerodrom, što je prva tačka susresta sa Maldivima kada dolaze putnici. Da biste odavde došli do svog hotela, neophodno je da rezervišete poseban let ili prevoz brodićem.

Odmor tokom suve sezone

Od decembra do aprila je najpopularnije vreme za posetu Maldivima, jer je ovo suvo doba godine. Zbog toga su hoteli možda malo skuplji, ali je sigurno da ćete uživati u divnim danima bez oluja. Štaviše, u suvoj sezoni vidljivost je veća (zamislite samo ronjenje u kristalno vidljivoj vodi). Bez obzira na period godine, uživaćete u nežnim temperaturama od oko 26 stepeni.

Posetite više ostrva

Maldivi imaju pregršt predivnih i netaknutih ostrva, i upravo prednost odmora ovde jeste avantura van vašeg hotelskog okruženja. Tipično putešestvije obično podrazumeva da se vozite u 18 metara dugačkom doniju (tradicionalni drveni brod). Takođe tipična zabava je posećivanje okolnih ostrva oko hotela u kom ste odseli, gde se gnjuri, roni ili istražuju plaže (skoro uvek se napravi neki roštilj za ručak). Neki hoteli nude i romantične ture za parove. Zamislite samo kako se odvozite gumenim čamcem do usamljene plaže gde provodite celo posle podne sa voljenom osobom, korpom punom hrane i mobilnim telefonom za slučaj opasnosti.

Upoznajte se sa kit-ajkulama

Najbolje ronjenje je na Maldvima s obzirom da imaju najbogatije vode živom svetom, zahvaljujući strujama Indijskog okeana. Ovde žive ribe u jarkim bojama, raže, ajkule, kit-ajkule, jegulje, kornjače i dr. Počnite sa ronjenjem Južnim Ari atolu gde ćete naći poznato ronilačko mesto Polomljena stena (Broken Rock) koja je prepolovljena dubokim kanjonom, kao i mesto Kudara Tila.

Obiđite neke od novijih hotela

Uz još četiri sveže nekretnine iz 2016, Maldivi su i dalje jako poznati sa vrhuskim uslužnim sadržajem.  U hotelu Shangri-La Villingili gosti mogu dobiti časove golfa. Novi hotel Soneva Jani, s druge strane, ima vodene tobogane koji završavaju u obližnjoj laguni, ali i pokretni plafon u spavaćoj sobi koji se uklanja na dugme. Skroz na jugu maldivskog arhipelaga, 55 minuta leta od glavnog grada, I još 20 minuta vožnjom brodom, nalazi se hotel Jumeirah Dhevanafushi koji je vredan posete zbog soba sa bazenima bez dna, I dvadesetčetvoročasovnom uslugom kuhinje.

Ručajte pod vodom

Godine 2005. Ita je postao prvi podvodni restoran u svetu. Iako se ovaj trend raširio, gosti mogu i dalje uživati u morskoj hrani ovog intimnog restorana za 14 osoba. Sva hrana sa menija potiče iz obnovljivih izvora morskih vrsta. No, da biste mogli ovde ručati neophodno je da budete gost hotela Conard Rangali kao i da rezerviše na vreme.

09/03/2020 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments