Jednostavna tehnika za duplo bolje pamćenje

10/03/2017 12:49

Jednostavna tehnika za duplo bolje pamćenje

Mnogi stručnjaci bi mogli da se usaglase sa činjenicom da je pamćenje veština koja se može unaprediti i koja bi trebalo da se vežba kako bi bila što bolja.

Međutim, postoji veliki broj tehnika koje bi trebalo da pomognu da bolje pamtimo, ali nisu sve primenljive na svakodnevnicu. Ipak – postoje i one tehnike koje su veoma jednostavne, a koje daju željene rezultate.

Naime, na osnovu istraživanja koje su sproveli stručnjaci sa Medicinskog centra univerziteta Redbud u Nijmegenu u Holandiji, pokazalo se da postoji tehnika za vežbanje pamćenja koje donosi rezultate koji su vam proseka, odnosno – pomažu da se dođe do dvostruko boljeg pamćenja.

razmisljanje-mozak

“Palata pamćenja”

Pod nazivom “palata pamćenja”, ova tehnika za poboljšavanje pamćenja bazira se na nekoj vrsti vizualizacije onoga što želimo da zapamtimo. Naime, potrebno je zamišljati određen poznati prostor u koji se “smeštaju” različiti pojmovi.

Na primer – zamislite svoju sobu i na određena mesta postavite pojmove sa svoje liste koje želite da zapamtite. Upravo je to ključno za usavršavanje pamćenja pomoću “palate pamćenja” – jer je potrebno samo da se setite gde ste “stavili” to čega želite da se setite i mnogo ćete lakše prizvati željeni pojam u sećanje.

Naravno, usavršavanje putem ove tehnike ne može se desiti preko noći, pa je zato potrebno odvojiti određeno vreme kako bi se došlo do željenih rezultata. Ono što je posebno dobro kod “palate pamćenja” je to što nakon savladavanja tehnike ne morate dodatno “trenirati” pamćenje kako biste “bili u formi”.

10/03/2017 12:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments