Na Mont Everestu skupljeno četiri tone smeća

12/05/2017 10:50

Na Mont Everestu skupljeno četiri tone smeća

Nakon samo pet dana akcije za prikupljanje đubreta sa najvišeg planinskog vrha, Mont Everesta, prikupljeno je četiri tone smeća.

Radnici i volonteri su skupljali smeće sa severne, kineske strane Mont Everesta, a lokalna vlada Tibeta je organizovala stanice za sortiranje, reciklažu i uništavanje otpada.

Smeće na Mont Everestu se uglavnom sastoji od konzervi, plastičnih kesa, gorionika, štaora, boca sa kiseonikom i druge opreme koja je potrebna za planinarenje.

Pročitajte i: Prolećno čišćenje smeća sa vrha sveta

Akcija čišćenja traje devet dana i biće fokusirana ka stazama i mestima koja su namenjena za postavljanje kampova, a koja se nalaze na visini između 5.200 i 6.500 metara nadmorske visine.

Delovi Everesta nalaze se u Kini i Nepalu. Svake godine oko 60.000 planinara i vodiča poseti kinesku stranu planine, koju ova zemlja naziva njenim Tibetanskim imenom Komolangma.

Na strani Nepala, organizatori planinarskih ekspedicija počeli su da šalju ogromne kese za đubre sa planinarima, kako bi tokom prolećne sezone prikupljali đubre da bi ga kasnije helikopterima prebacivali u bazni kamp.

12/05/2017 10:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments